Ове недеље у главној улози су деца и млади

Серијом активности на више места, радионицама, посетама установама и организацијама, сусретима и дружењима у вртићима и школама, предавањима и такмичењима, протичу дани овогодишње Дечије недеље.

Отварање традиционалне манифестације која ове године носи слоган "Да право свако - дете ужива лако" и обележава значајан јубилеј - 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, одржано је у уторак у биоскопу Југославија, а звезде приредбе били су деца из Предшколске установе "Бошко Буха" и ученици четири основне школе из Врбаса.

Децу на приредби поздравиле су Марјана Мараш, председница Одбора за обележавање Дечије недеље и председница СО Врбас, и Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас, које су истакле да деца требају бити фокус друштва сваке недеље у години, али да Дечија недеља посебно подсећа на обавезу старијих да створе услове за безбедан раст и развој младих генерација.

Сусрет ученика основних и средњих школа организован је и у среду приликом организовања заједничке свечане седнице представника ђачких парламената. У великој сали СО Врбас млади парламентарци су се сусрели са председник општине Миланом Глушцем, заменицом председника општине Миљаном Штулић, помоћницом председника општине за образовање Даницом Парошки, и координаторком Канцеларије за младе Јеленом Антић. Обележавајући 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, учесници скупа су се осврнули на положај младих у друштву, посебно њиховим правима, на шта их је анализом и презентацијом Конвенције подсетила Даница Парошки. Чланови ђачких скупштина представили су домаћинима парламенте из којих стижу и изнели своја виђења успешности реализације дечијих права и сугестије како их унапредити.

Активно је било и у Народној библиотеци "Данило Киш". Ученици првог разреда Основне школе "20. октобар", у пратњи учитељица Биљане Перовић, Сање Боровић и Весне Звијер, посетили су ову установу и добили прилику да се друже са песником Бранком Стевановићем. Као поклон поводом Дечије недеље, Народна библиотека омогућила је свим првацима бесплатно учлањење.

У Основној школи "Петар Петровић Његош" ученици нижих разреда који похађају продужени боравак, као и они из старијих одељења обухваћени пилот пројектом једносменског рада, о правима која гарантује Конвенција УН, разговарали су наставницом Снежаном Ковач, Овај разговор био је део радионице коју су још чинили краћи позоришни комад, краткометражни филм и читање Конвенције, како би се на крају дружења заједнички сложила "Слагалицу дечијих права". У овој школи тече и хуманитарна акција "Друг другу" у којој се прикупља школски прибор који ће бити прослеђен Црвеном крсту и подељен малишанима из социјално угрожених породица.

Добра забава није изостала ни у Основној школи "Светозар Милетић". Уз књиге и школски прибор у двориште и учионице је стигло и стотине балона, на "Балонијаду".

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...