Дечија недеља од 07. до 13. октобра

Од 07. до 13. октобра одржава се Дечија недеља. Ове године манифестација обележава значајан јубилеј - 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, најзначајнијег међународног документа у области у области људских права који се тиче детета, као и најшире прихваћеног правног инструмента за заштиту људских права. Мото овогодишње Дечије недеље је "Да право свако - дете ужива лако".

И општина Врбас, њене установе и институције, традиционално ће узети учешће у овогодишњој Дечијој недељи. За наредне дане припремљен је богат програм у ком ће учествовати деца из вртића и ученици основних и средњих школа из свих места општине Врбас.

Поштујући препоруку "Пријатеља деце Србије" да се организује сусрет деце и старијих лица "Мост међу генерацијама", већ првог дана Дечије недеље у Клубу за стара и одрасла лица одржан је шаховски турнир у ком су умеће укрстили млади са једне, и старија лица са друге стране, промовишући сарадњу и пријатељске односе међу свим генерацијама.

У уторак, 08. октобра у 10.00 часова, у биоскопу "Југославија", у оквиру отварања "Дечије недеље" биће изведен програм у коме учествују деца из ПУ "Бошко Буха" и ученици из основних школа "Светозар Милетић", "Петар Петровић Његош", "20. октобар", и "Братвство - јединство".

У среду, 09. октобра у 09.30 часова, биће уприличен састанак представника ђачких парламената поводом 30. година од доношења Конвенције Уједињених нација о правима детета. Деца из вртића "Сунцокрет" истога дана посетиће Центар за физичку културу, док ће у четвртак, 10. октобра у 16.00 часова, ОШ "Светозар Милетић" организовати радионицу "Медији и изражавање". У петак, 11. октобра у 09.30 часова биће уприличен пријем за децу код председника општине. Истога дана је на програму турнир у малом фудбалу за ученике основних школа, у ЦФК "Драго Јововић".

Низ активности у Дечијој недељи имаће и Црвени крст Врбаса. Свакодневно у просторијама ове организације одржаваће се радионице, изложбе и дружења намењена деци из маргинализованих породица, особама са сметњама у развоју и другим. У  петак, 11. октибра у 17.00 часова, штићеници Удружења за помоћ МНРО "Кућица" ће извести драмску радионицу, док ће у недељу, 13. октобра у 11.00 часова, у Канцеларији за младе, Удружење грађана "Мултиарт" одржати ликовну радионицу.

Центар за физичку културу "Драго Јововић" ће поводом Дечије недеље омогућити бесплатан улаз за децу на базен, у недељу, 13. октобра од 12.00 до 19.00 часова. Предшколска установа "Бошко Буха" организује традиционалну акцију прикупљања помоћи "Деца деци", а Народна библиотека "Данило Киш" ће у току Дечије недеље имати бесплатан упис ученика првих разреда основних школа.

Поводом наступајуће Дечије недеље и у знак обележавања три деценије од усвајања Конвенције УН о правима детета, Народна библиотека "Данило Киш" и Културни центар Врбаса расписали су и ликовни и литерарни конкурс. Тема конкурса је и овогодишњи слоган манифестације - "Да право свако – дете ужива лако".

Деци предшколског и млађег узраста Предшколске установе "Бошко Буха" намењен је ликовни конкурс, док оба вида изражавања стоје на располагању ученицима основних и средњих школа и штићеницима Удружења за помоћ МНРО "Кућица". Радове се могу доставити лично или поштом на адресу: НБ "Данило Киш", Маршала Тита 87, 21640 Врбас, најкасније до 08. новембра. Неопходно је да радови садрже име и презиме ученика, податке о школи и разреду. Пожељно је да литерарни радови буду у штампаној форми. Број литерарних и ликовних радова није ограничен.


 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...