Девојчице потребно упутити на спорт

Милан Глушац, председник општине Врбас, и Срђан Станић, члан Општинског већа задужен за спорт, учестовали су јуче на конференцији "Значај едукације и приступа у раду са девојчицама основношколског узраста у области спорта", која је одржана у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија, а поводом Европске недеље спорта.

"Одржавање конференције је у склопу Европске недеље спорта, која се пети пут одржава у Европи, и други пут код нас у Србији. Желели смо да се укључимо и заједно са свим европским земљама, које су то учиниле, и на овај начин подржимо ову значајну иницијативу покренуту од стране Европске комисије, која има за циљ подстицање што више људи на бављење физичком активношћу", рекао је приликом отварања скупа Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину, и додао да је едукација целе заједнице о здравом начину живота, такође од огромне важности и иде у прилог изградњи здраве нације.

Према његовим речима, подаци са терена говоре да у основним школама ниво спортских активности код ученица опада са узрастом, што је и био мотив да се напише овакав пројекат. Конференција представља део европског пројекта "Active Girls" који је осмишљен с намером да се што више девојчица, узраста од 7 до 15 година, укључи у спортске активности, које се одржавају у њиховим основним школама. Пројекат се реализује заједно са Фондом "Европски послови" АП Војводине и пројектним партнерима из Мађарске,оОпштином Сентеш и Сквош клубом "Тиса" из Сегедина, те војвођанским општинама Врбас, Апатин, Оџаци, Чока, Нови Кнежевац и Мали Иђош, чији су представници узели учешће у раду конференције и изнели најзначајније резултате до којих су дошли.

Циљ који се жели постићи у оквиру ове пројектне сарадње је како мотивисати девојчице основношколског узраста да се редовно баве спортском и физичком активношћу, и како их задржати у спорту. Учесници конференције, стручњаци у области спорта, изнели су податке који најближе илуструју мотиве и интересовање у спорту девојчица у основним школама општина укључених у овај пројекат.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"