Два стратешка плана - SUMP и SECAP, доносе правилан развој града

У оквиру Европске недеље мобилности, која се одржава од 16. до 22. септембра, јуче је у Врбасу одржана презентација два стратешка документа чија израда и усвајање, а затим и имплементација у будућности, представља један од темеља правилног планског развоја града у корист његових грађана. Предавачи, мр. Александар Николић, дипл. инж. саобраћаја, те Никола Вујовић, дипл. инж. машинства, и Жељко Зечевић, дипл. инж, електротехнике, приближили су заинтересованим грађанима, ученицима Средње стручне школе "4. јули" и члановима Друштва инжењера и техничара Врбаса, поступак израде и области које регулишу Sustainable Urban Mobility Plan - SUMP (План одрживе урбане мобилности), и Sustainable Energy and Climate Action Plan - SECAP (План одрживог енергетског и климатског развоја).

План одрживе урбане мобилности - SUMP, по дефиницији Европске комисије je стратешки план који се наставља на постојећу праксу у планирању, те узима у обзир разне принципе како би задовољио потребе становника градова за мобилношћу, сада и у будућности, и осигурао бољи квалитет живота. Циљ СУМП-а је стварање одрживог система мобилности у градовима помоћу осигуравања доступности послова и услуга свима, побољшања сигурности и заштите, смањења загађења, емисије штетних гасова и потрошње енергије, повећања учинковитости и економичности у транспорту људи и роба, повећања атрактивности и квалитета градске средине.

Други документ који је представљен - План одрживог енергетског и климатског развоја - SECAP, уобличава начин на који ће локалне власти допринети имплементацији активности које имају за циљ унапређење способности на локалном нивоу у односу на климатске промене, као и напорима који се улажу за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште. Овај план дефинише конкретне мере смањења емисија CO2, као и временске оквире и одговорности, који ће дугорочну стратегију претворити у конкретне спроводиве активности. Примарно подручје деловања представљају програми и акције уштеде енергије у јавним зградама у власништву локалних власти које представљају значајне потрошаче енергије, те мере уштеде енергије у услугама као што су јавни превоз и јавна расвета.

Како је речено, општина Врбас очекује да ускоро добије подршку за израду Плана одрживе урбане мобилности.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"