У Градском музеју промовисан здравствени туризам

У наставку акције "Позови комшију у музеј", Градски музеј Културног центра Врбаса и Туристичка организација Врбаса организовали су предавање на тему здравственог туризма. Др Горана Исаиловић, председница Медикал СПА асоцијације Србије, представила је окупљенима у Градском музеју могућности "шумске медицине", нове гране медицине која у своја истраживања укључује утицај боравка у шуми и природи уопште на људско здравље. Ради се о интердисциплинарној науци која обухвата елементе алтернативне медицине, медицине базиране на утицајима животне околине и превентивне медицине.

"Бавимо се проучавањем здравих стилова живота њиховом имплементацијом. Шумском медицином бавимо се од 2012. године и лидери смо у овој области у овом делу Европе. Ради се о новој грани медицине, јавног здравља и здравствене медицине у ком нас глобални светски тренд враћа мајци природи. Мото нашег покрета је 'преписивање природе' или 'природа на рецепт', тако да кад имате неки проблем и одете код лекара, уместо бенседина или бромазепана, лекар вам препише двочасовни боравак у шуми. Слушање птичица и шумског потока, удисање шумског ваздуха, отклања стрес и јача имунитет, што си немерљиви бенефити шумске медицине. Војводина има своје специфичности али исто доноси степска визура или поглед у степу, пејзаж терапија, реке или језера, све то може бити од користе, а по јапанској школи чију традицију ми следимо, сматра се да ако у току недеље два сата боравимо у природи, то јача наш имунитет вишеструко. Чувајмо здравље без лекова", поручила је др Исаиловић.  

"Ово је први пут да промовишемо ову врсту туризма и надамо се да то може бити успешан пројекат. Позвали смо бројне партнере који могу дати допринос промоцији здравственог туризма, у нади да можемо успоставити сарадњу у овој области. Обично смо усмерени на манифестациони или спортско-рекреативни туризам и мислим да и ова нова врста туризма може донети шансе за Врбас", рекла је Марија Златовић Арсенијевић, директорка Туристичке организације општине Врбас.

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...