У Градском музеју промовисан здравствени туризам

У наставку акције "Позови комшију у музеј", Градски музеј Културног центра Врбаса и Туристичка организација Врбаса организовали су предавање на тему здравственог туризма. Др Горана Исаиловић, председница Медикал СПА асоцијације Србије, представила је окупљенима у Градском музеју могућности "шумске медицине", нове гране медицине која у своја истраживања укључује утицај боравка у шуми и природи уопште на људско здравље. Ради се о интердисциплинарној науци која обухвата елементе алтернативне медицине, медицине базиране на утицајима животне околине и превентивне медицине.

"Бавимо се проучавањем здравих стилова живота њиховом имплементацијом. Шумском медицином бавимо се од 2012. године и лидери смо у овој области у овом делу Европе. Ради се о новој грани медицине, јавног здравља и здравствене медицине у ком нас глобални светски тренд враћа мајци природи. Мото нашег покрета је 'преписивање природе' или 'природа на рецепт', тако да кад имате неки проблем и одете код лекара, уместо бенседина или бромазепана, лекар вам препише двочасовни боравак у шуми. Слушање птичица и шумског потока, удисање шумског ваздуха, отклања стрес и јача имунитет, што си немерљиви бенефити шумске медицине. Војводина има своје специфичности али исто доноси степска визура или поглед у степу, пејзаж терапија, реке или језера, све то може бити од користе, а по јапанској школи чију традицију ми следимо, сматра се да ако у току недеље два сата боравимо у природи, то јача наш имунитет вишеструко. Чувајмо здравље без лекова", поручила је др Исаиловић.  

"Ово је први пут да промовишемо ову врсту туризма и надамо се да то може бити успешан пројекат. Позвали смо бројне партнере који могу дати допринос промоцији здравственог туризма, у нади да можемо успоставити сарадњу у овој области. Обично смо усмерени на манифестациони или спортско-рекреативни туризам и мислим да и ова нова врста туризма може донети шансе за Врбас", рекла је Марија Златовић Арсенијевић, директорка Туристичке организације општине Врбас.

КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Па...

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса припремила је за...

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

21. сеп 2019. КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине синоћ је отворена ...

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

17. сеп 2019. КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

16. сеп 2019. КУЛТУРА

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

Недавно награђени роман Горана Лабудовића Шарла ''Ветрушк...