Милан Шолаја поново најбољи у роњењу на дах

Куцуранин Милан Шолаја, европски шампион у роњењу на дах за инвалиде, победио је и на такмичењу у статичкој апнеи које је одржано на базенима Центра за физичку културу "Драго Јововић".

О успеху Шолаје писао је дневни лист Вечерње новости, који преносимо у целости.

ЕВРОПСКИ шампион у роњењу на дах за инвалиде Милан Шолаја, из Куцуре код Врбаса, био је "негостољубив" као домаћин другог круга међународног такмичења у статичкој апнеи, на отвореним базенима Центра за физичку културу (ЦФК) "Драго Јововић" у Врбасу, где су се окупили најбољи такмичари из Словеније, Србије и БиХ. Милан је у априлу ове године, на првом међународном надметању у апнеи за инвалиде, одржаном у Порторожу, у Словенији, победио са изванредним резултатом - четири минута и 33 секунде, које је провео у води, без дисања, а у Врбасу је надмашио ово постигнуће, остваривши време од пет минута и 15 секунди.

- Садашњи најбољи домет од преко пет минута је време које иначе постижем на тренинзима. Достигнуће у Порторожу било је практично без тренинга. Заправо, једина вежба уочи првог међународног такмичења била је апнеа "на суво", то јест "роњење" у кревету, са штипаљком на носу. И та припрема била је врло кратка, свега десетак дана пре такмичења, на којем сам изненадио сам себе, јер је најбољи резултат тренинга са штипаљком био три минута и 40 секунди - наводи Шолаја.

МИЛАН је почео да се бави овим спортом на сугестију Бранка Равнака, оснивача и председника Међународне асоцијације за хендикепиране рониоце "Адријатик" у Словенији, са којим се упознао на једном од кампова за инвалиде и прихватио његов позив да учествује на европском такмичењу у Порторожу. Бранко и Милан су дошли на идеју да апнеу промовишу и у Врбасу.

После освајања европске титуле општина Врбас је Милану обезбедила бесплатне тренинге у базенима и теретани ЦФК "Драго Јововић", као и вежбе дисања са инструктором јоге, и обећала да ће финансирати његово учешће на светском првенству у апнеји, које ће се одржати у септембру у Русији.

ПОРЕД такмичења у апнеи, учесници манифестације у Врбасу опробали су се и у спортском роњењу са боцама, које су демонстрирали инструктори Аленка Фидлер и Алеш Повше из Словеније. Сигуран улазак са боцама у свет без гравитације био је омогућен и радозналим посетиоцима. На такмичењу у Врбасу први пут се појавио Бојан Илић из Ваљева, који је показао изузетан таленат за роњење са боцом, а посебно за статичку апнеу. Уз помоћ међународне инструкторке из Русије Сагларе Манџијеве и Шолајиног тренера Милоша Ђаконова, Бојан је освојио треће место с временом 3:15, за десетинку секунде иза другопласираног Нина Батагеља из Словеније. У конкуренцији жена, у Врбасу, као и у Порторожу, победила је Љиља Слишковић из БиХ са резултатом 1:50.

НА такмичењу у роњењу у Врбасу промовисан је и рукомет у инвалидским колицима, који Милан жели да покрене у Србији, јер је 13 година био голман РК Врбас. Ову дисциплину, која ће догодине постати параолимпијски спорт, Шолаја је на терену ЦФК демонстрирао са првим човеком рукомета у колицима у Словенији Матејом Ледником. - Договорили смо се да презентацију направимо и у полувремену прве утакмице РК Цеље у јесењем првенству у Лиги шампиона, а ја ћу поново бити на голу - радује се Милан.

аутор: Зоран Рајић

фото: Аленка Фидлер

КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Па...

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса припремила је за...

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

21. сеп 2019. КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине синоћ је отворена ...

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

17. сеп 2019. КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

16. сеп 2019. КУЛТУРА

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

Недавно награђени роман Горана Лабудовића Шарла ''Ветрушк...