Милан Шолаја поново најбољи у роњењу на дах

Куцуранин Милан Шолаја, европски шампион у роњењу на дах за инвалиде, победио је и на такмичењу у статичкој апнеи које је одржано на базенима Центра за физичку културу "Драго Јововић".

О успеху Шолаје писао је дневни лист Вечерње новости, који преносимо у целости.

ЕВРОПСКИ шампион у роњењу на дах за инвалиде Милан Шолаја, из Куцуре код Врбаса, био је "негостољубив" као домаћин другог круга међународног такмичења у статичкој апнеи, на отвореним базенима Центра за физичку културу (ЦФК) "Драго Јововић" у Врбасу, где су се окупили најбољи такмичари из Словеније, Србије и БиХ. Милан је у априлу ове године, на првом међународном надметању у апнеи за инвалиде, одржаном у Порторожу, у Словенији, победио са изванредним резултатом - четири минута и 33 секунде, које је провео у води, без дисања, а у Врбасу је надмашио ово постигнуће, остваривши време од пет минута и 15 секунди.

- Садашњи најбољи домет од преко пет минута је време које иначе постижем на тренинзима. Достигнуће у Порторожу било је практично без тренинга. Заправо, једина вежба уочи првог међународног такмичења била је апнеа "на суво", то јест "роњење" у кревету, са штипаљком на носу. И та припрема била је врло кратка, свега десетак дана пре такмичења, на којем сам изненадио сам себе, јер је најбољи резултат тренинга са штипаљком био три минута и 40 секунди - наводи Шолаја.

МИЛАН је почео да се бави овим спортом на сугестију Бранка Равнака, оснивача и председника Међународне асоцијације за хендикепиране рониоце "Адријатик" у Словенији, са којим се упознао на једном од кампова за инвалиде и прихватио његов позив да учествује на европском такмичењу у Порторожу. Бранко и Милан су дошли на идеју да апнеу промовишу и у Врбасу.

После освајања европске титуле општина Врбас је Милану обезбедила бесплатне тренинге у базенима и теретани ЦФК "Драго Јововић", као и вежбе дисања са инструктором јоге, и обећала да ће финансирати његово учешће на светском првенству у апнеји, које ће се одржати у септембру у Русији.

ПОРЕД такмичења у апнеи, учесници манифестације у Врбасу опробали су се и у спортском роњењу са боцама, које су демонстрирали инструктори Аленка Фидлер и Алеш Повше из Словеније. Сигуран улазак са боцама у свет без гравитације био је омогућен и радозналим посетиоцима. На такмичењу у Врбасу први пут се појавио Бојан Илић из Ваљева, који је показао изузетан таленат за роњење са боцом, а посебно за статичку апнеу. Уз помоћ међународне инструкторке из Русије Сагларе Манџијеве и Шолајиног тренера Милоша Ђаконова, Бојан је освојио треће место с временом 3:15, за десетинку секунде иза другопласираног Нина Батагеља из Словеније. У конкуренцији жена, у Врбасу, као и у Порторожу, победила је Љиља Слишковић из БиХ са резултатом 1:50.

НА такмичењу у роњењу у Врбасу промовисан је и рукомет у инвалидским колицима, који Милан жели да покрене у Србији, јер је 13 година био голман РК Врбас. Ову дисциплину, која ће догодине постати параолимпијски спорт, Шолаја је на терену ЦФК демонстрирао са првим човеком рукомета у колицима у Словенији Матејом Ледником. - Договорили смо се да презентацију направимо и у полувремену прве утакмице РК Цеље у јесењем првенству у Лиги шампиона, а ја ћу поново бити на голу - радује се Милан.

аутор: Зоран Рајић

фото: Аленка Фидлер

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...