Деца из "Мултиарта" боравила у кампу на Дивчибарама

Деца и млади са тешкоћама у развоју, окупљена у Удружењу "Мултиарт", вратила су из кампа "Подржимо породицу" који је за њих и њихове родитеље организован на Дивчибарама. Вишедневно дружење у природи припремили су ФБ група "Возачи великог срца Србија" и четири удружења грађана: "Мултиарт" из Врбаса, "Маслачак" из Сомбора, "Заједно до светлости" из  Сврљига и "Сејачи среће" из Варварина.

"Заједно са сарадницима, на Дивчибарама је боравило 150 особа, смештених у осам објеката. У највећем делу присутна су била деца са аутизмом, али и са другим развојним поремећајима. Камп је трајао 6 дана, у периоду од 25. до 30. јуна. Поред деце и младих са развојним поремећајима, циљна група били су и њихови родитељи које је неопходно што боље мотивисати за интензиван рад са својом децом. Програм је подразумевао и меру социјалне подршке у смислу очувања родитељских капацитета, те превенирања измештања деце из примарних породица, односно смештаја деце и омладине у установу социјалне заштите. Зато је камп носио назив 'Подржимо породицу'.

На кампу су поред наведених удружења и породица из Врбаса, Сомбора, Варварина и Сврљига боравиле и породице из Градишке – Република Српска, Врања, Новог Сада и Књажевца. Комплетан боравак је за све учеснике био потпуно бесплатан. Родила су се многа пријатељства, разменила искуства, научиле неке нове вештине. Родитељи деце са тешкоћама су често једни другима међусобна подршка, и таква порука је такође послата са кампа.

Централни дан кампа био је 28. јун, обележавање Видовдана. После литургије у цркви Светог Пантелејмона у центру Дивчибара, парох цркве Дарко Крунић је свој деци поделио пакетиће, а дружење је настављено у порти испред цркве. У поподневним часовима истог дана посетио нас је Мото клуб 'Сораби' из Ваљева, са својим сарадницима из Италије. Деца су имала прилике да се фотографишу на моторима, друже са гостима и добила су поклоне у виду слаткиша.

У преподневним часовима организоване су спортско моторичке вежбе на полигонима постављеним у центру Дивчибара. У поподневним часовима су организоване планинске шетње, а у вечерњим заједничка припрема вечере на отвореном. Обезбеђен је ресторански ручак за све учеснике кампа, како родитељи не би губили време у смештају у припреми хране, већ сваки проведени сат на кампу користили за одмор, шетње, упознавање, размену искустава и саме програме.

Модел организације и реализације кампа је био потпуно специфичан и другачији у односу на све до сада организоване кампове. Све је организовано са минимумом средстава, уз огромну уложену енергију организатора и самих родитеља. Послата је велика порука љубави, подршке и наде. У нашем активизму 2+2 није 4, него 10, или 14. Сумирана енергија добрих људи са сличним проблемима може да промени и оно што је наизглед немогуће.

Захваљујемо се свима који су нам дали подршку за реализацију кампа. Неки људи су се чак сами јављали гледајући постове на друштвеним мрежама и понудили своје куће за смештај, донације у намирницама и слично. Све то нам је много послужило да повећамо број учесника и укључимо још неке породице. На сваком кораку смо наилазили на разумевање и љубазност. На повратку кући посетили смо у Ваљеву храм Светог Нектарија егинског. Старешина храма нас је позвао на једнодневни излет, са жељом да нас угости. Интересовање за камп је било веома велико, па уколико будемо успели да обезбедимо још нека основна средства, потрудићемо се да на Дивчибаре поведемо још једну групу деце и родитеља ове године. То више није само наша жеља, већ после свих дечијих осмеха и наша обавеза", реферисао је Борис Бијеловић, председник УО Удружења "Мултиарт" и оснивач ФБ групе "Возачи великог срца Србија".

КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

28. сеп 2020. КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...