МК Група у Врбасу гради биоенергану

МК Група најавила је данас да ће са својом компанијом чланицом, МК Биогас, у септембру у Врбасу почети изградњу постројења за добијање електричне енергије из биомасе, а планирано је да електрана буде пуштена у рад у фебруару 2020. године. Како је наведено, радови су тренутно у пројектној фази, а процењена вредност инвестиције је 8,1 милион евра.

МК Група је на овом пројекту усвојила решења Wabio Technologie GMBH из Немачке, компаније која већ четврт века креира напредна и одржива решења када је у питању биогас. Процењује се да ће производња струје на годишњем нивоу бити око 20.000 мегават-сати, што задовољава годишње потребе електричне енергије за око 5.000 домаћинстава, наведено је у саопштењу.

"Компаније, попут Сунока, чланице МК Групе, које имају доста отпадних сировина, отпад од фарми и кланичне индустрије, као и нуспроизводе од шећерне репе, могу те сировине искористити за производњу електричне струје. Оваквим иновативним инвестицијама наша групација доприноси заштити животне средине али и ефикаснијем и одрживом пословању нашег сиситема", истакао директор МК Биогаса Предраг Божић. Биогас је једини обновљиви извор енергије који је погодан за производњу струје, топлотне енергије, гаса и течних горива. Добија се из обновљивих сировина као што су кукуруз, житарице, трава, органског отпада из прехрамбене индустрије и ђубрива. Производњом ове сировине, смањује се количина органског отпада, као и емисија ЦО2 у атмосферу, чиме се значајно доприноси смањењу ефекта стаклене баште и очувању животне средине Србије.

Подсећа се да Србија спада у државе са великим потенцијалом у биомаси, али се код нас тај потенцијал слабо користи, јер тренутно постоји само 12 постројења за биогас, због чега МК Група својим пословањем подржава циљ Србије да до 2020. године 27 одсто укупне потрошње енергије потиче из обновљивих извора.


КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...

Награда "Раде Томић"  Горану Лабудовићу Шарлу

15. јул 2019. КУЛТУРА

Награда "Раде Томић" Горану Лабудовићу Шарлу

Књижевнику из Врбаса, Горану Лабудовићу Шарлу, додељена ј...

Конкурс за награду "Бранислав Бари Милошевић"

12. јул 2019. КУЛТУРА

Конкурс за награду "Бранислав Бари Милошевић"

Управни одбор Културног центра Врбаса расписао је конкурс...

Културно лето Змајево 2019

24. јун 2019. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2019

Змајево ће наредних дана бити домаћин велике културно-заб...

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

24. јун 2019. КУЛТУРА

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

Проглашењем победника свечано је затворен Равно Село Филм...