После 20 година време за истину о борбама на КиМ

Врбас је у понедељак, на дан када је пре тачно 20 година окончана НАТО агресија на Савезну Републику Југославију, био домаћин трибине под називом "Патриотизам на делу", на којој су актери сукоба на Косову и Метохоји, пензионисани генерал ВЈ Божидар Делић и пензионисани пуковник Ратко Вујадиновић, говорили о борбама и херојству бранилаца. Трибину је организовала Српска православна црквена општина Врбас.

"Однос снага у рату био је неравноправан до те мере да је то можда био и најасиметричнији сукоб у новијој историји, јер је 28 земаља на неки начин учествовало у агресији на СРЈ. Наши ресурси били су ограничени и трошили се из дана у дан, а њихови су само могли да расту. Та 1999. година зато је војно најтежа ситуација у којој су се нашли наша држава и народ. Али шта смо друго могли, осим да се бранимо? Знали смо да непријатељу морамо нанети такве неприхватљиве губитке да  схвати да је мир и за њега једини излаз. Тај излаз био је Кумановски споразум. Па иако није испунио обавезе које је прихватио, агресор јесте био приморан на преговоре и тражење мирног исхода", рекао је генерал Делић, у то време командант 549. моторизоване бригаде.

Наш суграђанин, пензионисани пуковник Полиције, изразио је задовољство што након две деценије има прилику да у свом граду говори о догађајима на Косову и Метохији, о јунаштву својих другова из строја и рова, али и да сведочи истину у данима када се на многим местима чују оптужбе и изричу лажи о деловању војних и полицијских јединица током 1998. и 1999. године. 

"ОВК је 1998. године била терористичка организација и као таква легитиман циљ. Данас многи говоре о некаквим злочинима полицијских снага на овом подручју, али верујте, снаге су толико биле стално ангажоване у борбама и другим задацима, да нису имале кад да стигну да почине злочине. То су лажи. Истина је једино о чему се ћутало протеклих 20 година и драго ми је дошло време да говоримо о стварним дејствима војске и полиције у том периоду", рекао је Вујадиновић.

Прилог ТВ Бачка

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"