Потписан Меморандум о пројекту чишћења ВБК

Председник општине Врбас Милан Глушац потписао је данас у Београду Меморандум о разумевању за реализацију пројекта ремедијације/ревитализације Великог бачког канала, заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, министрима у Влади Србије Јадранком Јоксимовић и Гораном Триваном, и покрајинским секретаром за урбанизам и заштиту животне средине Владимиром Галићем. Меморандум је потписан након представљања програма подршке Европске уније нашој земљи у припреми пројеката, које се одржало под називом "ЕУ за тебе – за модерну и одрживу Србију".

Предмет пројекта ремедијације Великог бачког канала је деоница која спада међу најзагађеније, у дужини од шест километара, од ушћа канала Врбас - Бездан у канал Бечеј - Богојево до хидрочвора Врбас. Сврха пројекта је израда техничке документације за уклањање око 400.000 кубних метара загађеног седимента, изградњу три подручја за његово привремено одлагање, ремедијацију муљног талога и за решење коначног одлагање прерађеног муљног талога. Овај пројекат ће бити трећа, завршна и најсложенија фаза ревитализације Великог бачког канала, након проширења канализационе мреже и изградње магистралног колектора, као и изградње централног пречистача отпадних вода у Врбасу.

"Ово је најбољи начин да обележимо 05. јун - Светски дан заштите животне средине. Снага институција у чије су име наступали потписници Меморандума, превасходно мислим на Владу Републике Србије, Покрајинску владу и Делегацију Европске уније, гаранција су да ће оно о чему Врбас и околина размишљају и прижељкују деценијама, а то је чишћење Великог бачког канала, коначно бити решено на добробит свих грађана. Општина Врбас биће верни партнер свих учесника у пројекту, спремна да испуни сваки предуслов за стварање амбијента за почетак радова, као што смо то до сада радили када се говори о изградњи Централног пречистача за прераду отпадних вода, изградњу канализације и свих других, мањих и већих, инфраструктурних потреба. Ово је велики дан за општину Врбас и хвала свима који својим делима потврђују спремност да помогну нашем граду, али и Војводини и Србији у целини", рекао је Глушац за vrbas.net након потписивања Меморандума. 

Према речима Владимира Галића, АП Војводина ће од Европске уније добити 1,1 милион евра за пројектовање ремедијације Великог бачког канала. Самим тим , након овог пројекта, стиче се могућност на повлачење додатних 27 милиона евра од ЕУ ради имплементације самог пројекта. "На овај начин, уз  стручну и финансијску подршку ЕУ коначно ће бити решен вишедеценијски проблем загађења Великог бачког канала код Врбаса, који је проглашен црном еколошком тачком Европе. Покрајинска влада и ресорни секретаријат урадили су потребне припремне радње, како би овај пројекат и добио подршку ЕУ", истакао је секретар Галић.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"