Здрава животна средина циљ више пројеката у Врбасу

Међународни Дан планете Земље, који се обележава данас - 22. априла, у општини Врбас протиче у знаку реализације и припреме више пројеката из ове области, што ће у будућности донети здравију животну средину свим грађанима Врбаса и свих места у општини. Овим поводом јавности се обратио председник општине Врбас Милан Глушац.

"Један дан не може да промени ништа, али хајде да се ујединимо и подстакнемо све наше суграђане, а посебно најмлађе, да воде рачуна о свом животном окружењу, едукујмо их о здравој и чистој животној средини, јер је то ипак дом свих нас. Ипак, одговорност је на нама одраслима. Општина Врбас од 2014. године посвећује највећу пажњу подизању еколошке свести наших суграђана, али и конкретним активностима у реализацији капиталних пројеката у областима екологије, заштите животне средине и коришћења обновљивих извора енергије.

Ускоро очекујемо завршетак радова на изградњи Централног пречистача за прераду отпадних вода, а завршена је и студија ревитализације Великог бачког канал. Уз помоћ Немачке организације за међународну сарадњу - ГИЗ, ове године завршићемо прву фазу будуће Трансфер станице у Врбасу изградњом постројења за компостирање. Истовремено, крећемо као једна од првих општина у Србији са пројектом примарне сепарације комуналног отпада, а након израде нове Студије затварања постојеће градске депоније и ревитализације земљишта, те изградње Трансфер станице, решићемо вишедеценијски проблем одлагања комуналног отпада.

У области коришћења обновљивих извора енергије крећемо са Пројектом јавно-приватног партнерства активизације геотермалних бунара у склопу Центра за физичку културу. Такође, ове године креће и реализација пројекта СЕЦО, у ком смо као најбоље оцењена општина у Србији у области енергетског менаџмента, обезбедили 1.600.000 швајцарских франака за енергетску оптимизацију осам јавних објеката школа и вртића. У склопу подизања туристичких капацитета и успостављања лепшег окружења за наше суграђане, надам се да ћемо пронаћи средства за партерно уређење купалишта на Шлајзу и изградњу бициклистичких и пешачких стаза, спортских терена и дрвених докова. Као потписници ЦИВИТАС форума активно примењујемо мере побољшања урбаног транспорта, пре свега кроз реализацију изградње нових бициклистичких стаза и обнову постојећих, како би мотивисали наше суграђане да их што више користе. Поставили смо велике задатке и искрено се надам да ћемо уз помоћ надлежних институција успети да их реализујемо", поручио је у обраћању јавности Глушац.

Међународни Дан планете Земље, 22. април, обележава се сваке године широм света различитим манифестацијама и акцијама. Оне имају за циљ да скрену пажњу јавности на значај очувања животне средине и да доведу до промене еколошке свести. На предлог Владе Боливије 2009. године Скупштина Уједињених нација прогласила је овај датум међународним Даном планете Земље.

 

КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

08. апр 2021. КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

У најновијем, угледном, међународном књижевном часопису ...

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

31. мар 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

Удружење Ликовних уметника општине Врбас, у сарадњи са Ли...

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

30. мар 2021. КУЛТУРА

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

Врбас је добио још једну вредну монографију; након објављ...

Врбас добио прву монографију о ликовном стваралаштву

24. мар 2021. КУЛТУРА

Врбас добио прву монографију о ликовном стваралаштву

У Градском музеју Културног центра Врбаса у уторак је јав...

Пролећни конкурс 2021.

16. мар 2021. КУЛТУРА

Пролећни конкурс 2021.

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", тр...