"Нисте сами!": Важно је да разговарамо

Едукација и ослобађање предрасуда према људима који имају менталне потешкоће и према особама са инвалидитетом, главни су предуслови за стварање хуманог друштва које брине о сваком свом појединцу и у коме се сви осећају равноправни и заштићени, закључак је данас у Врбасу одржане трибине "Нисте сами". Трибина је део истоимене кампање која има за циљ превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима из области менталног здравља као и према особама са инвалидитетом.

Са трибине је упућена порука да је важно да се разговара, а не да се окреће глава од проблема, посебно имајући у виду да ризици и проблеми који могу довести до поремећаја менталног здравља постају све бројнији у условима савременог начина живљења.

"Говорити о овим темама важно је из људских, друштвених и стручних разлога. Као друштво морамо да мислимо на ове људе, као на нама потпуно једнаке, што они и јесу, јер ако им не омогућимо да квалитетно живе и осећају се равноправно, сви смо погрешили. Морамо обезбедити, уз услове за лечење и подршку, могућност да ти људи лако дођу до спортских терена, до позоришних сала, да им на услузи буду асистенти, јер тај концепт њих више занима од самих терапија. Морамо имати солидарности, емпатије, оногa што краси добар комшилук, морамо се слушати јер само тако можемо сазнати шта некоме треба. Усамљеност и изолованост могу донети утисак да је нешто нерешив проблем, а уствари само један разговор са пријaтељем може се претворити у први корак на путу ка коначном решењу. Морамо причати једни са другим", рекао је др Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога.

Кампања "Нисте сами" се реализује уз подршку Народне скупштине Републике Србије, кабинета председнице Маје Гојковић, Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ-а.

Светозар Алексов, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакао је да овај орган посвећено ради на унапређењу положаја људи са проблемима у менталном развоју и инвалидитетом. "Особе са инвалидитетом имају једнаке могућности и права као и сви други грађани. Пројекат 'Нисте сами' смо схватили као прилику да се о младима и њиховим проблемима јавно говори целе године, на свим местима, и да створимо услове да сви људи са посебним потребама остваре своје пуне потенцијале и да не остану усамљени", рекао је Алексов.

Милан Глушац, председник општине Врбас, оценио је да је за решавање ових проблема најважнија институционална подршка. "Локална самоуправа труди се да помогне свим удружењима која окупљају особе са неким од ових проблема. Они који не разумеју потребе ових људи морају мењати свој став, а на нама је да створимо услове да особе са разним посебним потребама лако и једноставно функционишу свакога дана и буду равноправни са осталим грађанима", рекао је Глушац. 

 

КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

30. јан 2023. КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском је...

Отворена изложба Андреја Чикале

25. јан 2023. КУЛТУРА

Отворена изложба Андреја Чикале

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

17. јан 2023. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

Савет Фестивала поезије младих расписао је конкурс за мла...

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

28. дец 2022. КУЛТУРА

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. г...

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

27. дец 2022. КУЛТУРА

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

Веселин Мићевић, сатиричар, афористичар и песник за децу ...