"Нисте сами!": Важно је да разговарамо

Едукација и ослобађање предрасуда према људима који имају менталне потешкоће и према особама са инвалидитетом, главни су предуслови за стварање хуманог друштва које брине о сваком свом појединцу и у коме се сви осећају равноправни и заштићени, закључак је данас у Врбасу одржане трибине "Нисте сами". Трибина је део истоимене кампање која има за циљ превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима из области менталног здравља као и према особама са инвалидитетом.

Са трибине је упућена порука да је важно да се разговара, а не да се окреће глава од проблема, посебно имајући у виду да ризици и проблеми који могу довести до поремећаја менталног здравља постају све бројнији у условима савременог начина живљења.

"Говорити о овим темама важно је из људских, друштвених и стручних разлога. Као друштво морамо да мислимо на ове људе, као на нама потпуно једнаке, што они и јесу, јер ако им не омогућимо да квалитетно живе и осећају се равноправно, сви смо погрешили. Морамо обезбедити, уз услове за лечење и подршку, могућност да ти људи лако дођу до спортских терена, до позоришних сала, да им на услузи буду асистенти, јер тај концепт њих више занима од самих терапија. Морамо имати солидарности, емпатије, оногa што краси добар комшилук, морамо се слушати јер само тако можемо сазнати шта некоме треба. Усамљеност и изолованост могу донети утисак да је нешто нерешив проблем, а уствари само један разговор са пријaтељем може се претворити у први корак на путу ка коначном решењу. Морамо причати једни са другим", рекао је др Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога.

Кампања "Нисте сами" се реализује уз подршку Народне скупштине Републике Србије, кабинета председнице Маје Гојковић, Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ-а.

Светозар Алексов, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакао је да овај орган посвећено ради на унапређењу положаја људи са проблемима у менталном развоју и инвалидитетом. "Особе са инвалидитетом имају једнаке могућности и права као и сви други грађани. Пројекат 'Нисте сами' смо схватили као прилику да се о младима и њиховим проблемима јавно говори целе године, на свим местима, и да створимо услове да сви људи са посебним потребама остваре своје пуне потенцијале и да не остану усамљени", рекао је Алексов.

Милан Глушац, председник општине Врбас, оценио је да је за решавање ових проблема најважнија институционална подршка. "Локална самоуправа труди се да помогне свим удружењима која окупљају особе са неким од ових проблема. Они који не разумеју потребе ових људи морају мењати свој став, а на нама је да створимо услове да особе са разним посебним потребама лако и једноставно функционишу свакога дана и буду равноправни са осталим грађанима", рекао је Глушац. 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"