Руководство НС Русина посетило општину Врбас

Председник општине Врбас Милан Глушац заједно са сарадницима, састао се са представницима Националног савета русинске националне мањине и разговарао са њима о "остваривању права русинске националне мањине у општини Врбас, у областима образовања, културе, информисање и службене употребе језика и писма", саопштено је из Националног савета Русина. Сусрет је организован у оквиру редовне посете представника новоформираног Националног савета русинске националне мањине локалним самоуправама у којима живе припадници Русина, након избора одржаних 4. новембра 2018. године.

У делеганцији НСР били су председник Борислав Сакач, члан Извршног одбора НС Миломир Шајтош, члан НС из Врбаса Мартица Тамаш и представница Матице русинске из Куцуре Ксенија Међеши. Уз Глушца, локалну самоуправу су представљали Јована Вујтовић, помоћница председника општине за област месних заједница, удружења грађана, верских организација и невладиних организација, и Маријан Мијановић, члан Општинског већа за област привреде и инвестиција.

Председник Општине Милан Глушац рекао је да је Општина Врбас позната по добрим међунационалним односима и да националне мањине које имају језике у службеној употреби у општини Врбас у потпуности остварују своја права. Такође је рекао да локална самоуправа има добре контакте са покрајинским и републичким органима и да стоји на услузи као спона локалних и виших нивоа власти. Он је рекао да се из општинског буџета финансирају пројекти културно-уметничких друштава и удружења Русина, те да ће овогодишњи конкурси бити веома брзо расписани.

Председник Националног савета Борислав Сакач истакао је да је за очување русинског језика од пресудног значаја образовање на русинском наставном језику, те да је постојање редовне наставе на русинском језику у Основној школи  „Братсво-јединство” у Куцури, неопходно постојање редовне наставе на предшколском нивоу у вртићу "Грлица" у истом месту. Сакач је предложио поновно организовање очувања русинског језика на предшколском нивоу и у Врбасу, одржавањем једног часа русинског језика и културе недељно, како би се деца припремила за изборну наставу русинског језика у основним школама у Врбасу, у коју је већ дужи низ година укључен значајан број ученика.  Председник НСР Сакач је указао и на потребу информисања на русинском језику на локалном нивоу, при чему је изнео могућност да се емисије Трећег програма Радио Новог Сада на русинском језику емитују у оквиру програма кабловског оператера и тако учине доступне што већем броју слушалаца.

Иначе,  од укупно 14.500 Русина у Србији, у општини Врбас живи око 3.400 хиљаде Русина и то претежно у Куцури, близу 2.000 хиљаде, и у Врбасу око 1.300, а мањи број живи у Савином Селу и Змајеву. Русински језик је у службеној употреби, редовна настава на русинском језику организована је у Основној школи "Братство-јединство" у Куцури, а русински као изборни предмет организован је у четири основне школе у Врбасу и у основним школама у Куцури н Савином Селу. На предшколском нивоу, предвиђено је организовање редовне наставе на русинском језику у Куцури у вртићу "Грлица" Предшколске установе "Бошко Буха". Поред образовних установа, на очувању русинског језика, културе, традиције, музике, фолклора и обичаја раде у Куцури: КУД "Жетва", Подручна канцеларија Националног савета Русина, Етно клуб "Отето од заборава", Месни одбор Матице Русинске, као и КПД "Карпати" у Врбасу.

КУЛТУРА

51. Песничко пролеће

15. мај 2019. КУЛТУРА

51. Песничко пролеће

У Врбасу ће се од 21. до 25. маја одржати 51. Фестивал по...

О Марку Миљановом у Змајеву, са песником Нишавићем у БДП

14. мај 2019. КУЛТУРА

О Марку Миљановом у Змајеву, са песником Нишавићем у БДП

Поводом издања целокупних дела Марка Миљанова, у одељењу ...

Гуслари КУД-а "Вук Мандушић" прваци Србије

13. мај 2019. КУЛТУРА

Гуслари КУД-а "Вук Мандушић" прваци Србије

Културно-уметничко друштво гуслара "Вук Мандушић" из Врба...

"Музеји за 10" и у Врбасу

10. мај 2019. КУЛТУРА

"Музеји за 10" и у Врбасу

Градски музеј Културног центра Врбаса учествоваће и ове г...

Градском музеју подршка Министарства културе

09. мај 2019. КУЛТУРА

Градском музеју подршка Министарства културе

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије...