Дуално образовање за потребе привреде

Представницима школа, компанија и градских администрација јуче је у Скупштини Града Новог Сада представљен Национални модел дуалног и предузетничког образовања. Промоцију којој су присуствовали и представници општине Врбас, организовало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Према речима помоћнице министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање проф. др Габријеле Грујић локална самоуправа има важну улогу у овом моделу образовања, јер представља спону између привреде и образовања. Она је изјавила да су кључне теме нови Закон о дуалним студијама, правилници из те области, ученичке компаније и развој предузетничких компетенција, а циљ је да се обједини процес стицања теоријских знања и практичних вештина.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш позитивно је оценио повратак система који подразумева симбиозу привреде и образовања. Он је истакао да ће план уписа у средње школе у Војводини у потпуности бити усклађен са исказаним потребама привреде, а те податке прикупљају привредне коморе.

"Највећи изазов у имплементацији дуалног образовања у нашој локалној самоуправи је стварање подстицајног окружења за привредне субјекте као партнере у реализацији дуалног образовања, као и анимирање привредних субјеката за сарадњу. Важно је да чујемо глас реалне привреде о томе какви су им кадрови потребни, јер без те кореспонденције нема успеха. Радна оспособљеност младих треба да буде у складу са захтевима привреде. Привредна комора Србије је припремила Водич за компаније у дуалном образовању", рекла је координатор за дуално образовање у општини Врбас Мира Недић.

У презентацији Националног модела дуалног и предузетничког образовања такође су учествовале помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић и директор регионалне Привредне коморе јужно-бачког управног округа Оливера Симовић. Оне су присутним приближиле "Одлуку о избору организатора, реализатора и програма стручног усавршавања од јавног интереса за запослене у установама основног образовања и васпитања у области развоја предузетништва у основним школама", коју је донело Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и "Правилник о ближим условима, начину рада, активностима и саставу тима за каријерно вођење и саветовање у средњој школи". 
КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Две изложбе фотографија у Градском музеју

09. авг 2019. КУЛТУРА

Две изложбе фотографија у Градском музеју

Тачно у подне у Градском музеју Културног центра Врбаса о...

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

05. авг 2019. КУЛТУРА

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

У Градском музеју Културног центра Врбаса данас почиње пр...

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

30. јул 2019. КУЛТУРА

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

Деца, мала и велика (1-18 година), из Врбаса или шире, тр...

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...