Гимназијалци представили Врбас на скупу средњошколаца у Турској

"Ученици Гимназије 'Жарко Зрењанин', заједно са вршњацима из још пет европских земаља, протекле недеље учествовали у осмодневном Call for Partners Erasmus + KA1 – Youth Mobility (Exchange) пројекту личног развоја. Овај занимљив пројекат реализован је у периоду од 19. до 27. јануара 2019. под називом 'Историја почиње'. Домаћин свих учесника била је Турска, а активности су се највећим делом одвијале у граду Акчају.

Ученици средњих школа из шест земаља Европе и Азије прошли су кроз многобројне активности у овом програму и тако добили прилику да представе себе, своју школу, свој град и земљу. Учесници су допутовали из неколико земаља: Пoљске, Турске, Бугарске, Румуније, Италије и Србије, а домаћин је била средња школа İstanbulluoğlu Social Sciences High School из града Баликесир.

Нашу школу су представљали ученици: Дајана Лаловић, Анастасија Хромиш, Ивана Буквић и Балша Бечић, које је на програму пратила менторка, професорка Мира Бјекић. Током Интернационалне вечери, земље учеснице најпре су представиле своја национална јела, обичаје и костиме, а затим је уследио и званични програм. У року од осам дана спроведен је низ активности, укључујући производњу костима и торњева од рециклираних материјала; приповиједање кроз глуму, покрет и интернет; практичне задатке за куповину, упознавање са културним и историјским знамењем Акчаја кроз индивидуалне задатке за сваки тим.

Током посете ученици и њихови ментори су учествовали на формалним састанцима са координатором националног координатора за образовање, гувернером округа и градоначелником града Баликесира. Врбаски гимназијалци са пута су се вратили пуни позитивних утисака, богатији пријатељствима и новим животним искуствима. Према њиховим речима, овај програм је једно од највећих животних искустава и зато с нестрпљењем очекују наредни сусрет са својим вршњацима.

Галерију фотографија са програма Erasmus+ можете погледати у прилогу, а ову прилику искористили бисмо да се захвалимо и свим пријатељима наше школе који су подржали учешће на овом пројекту и за наше пријатеље у Турској припремили разноврсне дарове. Посебну захвалност дугујемо Општини Врбас, Млекари 'Дана', А.Д. 'Витал', А.Д. 'Медела' и свим појединцима који су учинили да учешће на овом пројекту буде незаборавно за све учеснике".

Ауторка текста: Мира Бјекић, проф.

Галерију фотографија можете видети овде.

КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Две изложбе фотографија у Градском музеју

09. авг 2019. КУЛТУРА

Две изложбе фотографија у Градском музеју

Тачно у подне у Градском музеју Културног центра Врбаса о...

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

05. авг 2019. КУЛТУРА

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

У Градском музеју Културног центра Врбаса данас почиње пр...

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

30. јул 2019. КУЛТУРА

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

Деца, мала и велика (1-18 година), из Врбаса или шире, тр...

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...