Ученици из Италије у посети Врбасу

У оквиру пројекта "Интеркултура", чији је део и Гимназија "Жарко Зрењанин", гости Врбаса и ученика ове образовне установе наредних дана биће средњошколци из италијанског града Лагонегро. За њих је данас организован свечани пријем у Гимназији. Ово је узвратна посета младих Италијана, укупно 22 ученика и два професора, који су пре пола године били домаћини вршњацима из Врбаса.

"Размена ученика има посебан циљ, а то је да гости из Италије упознају наш народ, државу, као и ученике и свакодневни живот у породицама у којима су смештени. Наша обавеза је била да подржимо ову организацију, а то смо учинили материјално и логистички. Ученици ће упознати осим нашег града и главни град Београд, затим Смедерево и многе знаменитости Србије. Очекујем да пријатељства која су се створила буду продубљена и буду трајно добро које ће изменити њихово схватање живота и осавременити начин на који размишљају наши и њихови ученици", истакла је уз речи добродошлице Даница Парошки, помоћница председника општине Врбас, задужена за образовање.

У програм посете ученика из Италије укључена је локална самоуправа и установе у Врбасу, јер организатори желе да боравак гостију у Врбасу и Србији буде садржајан и успешан.Добродошлицу младим Италијанима пожелела је и Татјана Кажић, директорка Гимназије "Жарко Зрењанин". "Надам се да ћемо бити добри домаћини. Потрудићемо се да им боравак овде буде што угоднији и да са собом понесу лепе утиске", истакла је Кажић. 

Узајамне посете гимназијалаца из Врбаса и Италије одвијају се већ две године захваљујући професорки Снежани Шкрбић. "Прошле године смо посетили Каљари, а ове године у мају имали смо прилику да посетимо градић Лагонегро, на југу Италије, и сада су они наши драги гости. Циљ је да се средњошколци као млади људи упознају, зближе, како би се превазишли евентуални стереотипи и предрасуде које можда важе за различите народе. Важно је да упознају туђу културу. Ово је друга година да сарађујемо са школама из Италијом, а надам се да ћемо сарађивати и са другим земљама", рекла је Шкрбић.

 

КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

02. нов 2022. КУЛТУРА

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" сао...