Ученици из Италије у посети Врбасу

У оквиру пројекта "Интеркултура", чији је део и Гимназија "Жарко Зрењанин", гости Врбаса и ученика ове образовне установе наредних дана биће средњошколци из италијанског града Лагонегро. За њих је данас организован свечани пријем у Гимназији. Ово је узвратна посета младих Италијана, укупно 22 ученика и два професора, који су пре пола године били домаћини вршњацима из Врбаса.

"Размена ученика има посебан циљ, а то је да гости из Италије упознају наш народ, државу, као и ученике и свакодневни живот у породицама у којима су смештени. Наша обавеза је била да подржимо ову организацију, а то смо учинили материјално и логистички. Ученици ће упознати осим нашег града и главни град Београд, затим Смедерево и многе знаменитости Србије. Очекујем да пријатељства која су се створила буду продубљена и буду трајно добро које ће изменити њихово схватање живота и осавременити начин на који размишљају наши и њихови ученици", истакла је уз речи добродошлице Даница Парошки, помоћница председника општине Врбас, задужена за образовање.

У програм посете ученика из Италије укључена је локална самоуправа и установе у Врбасу, јер организатори желе да боравак гостију у Врбасу и Србији буде садржајан и успешан.Добродошлицу младим Италијанима пожелела је и Татјана Кажић, директорка Гимназије "Жарко Зрењанин". "Надам се да ћемо бити добри домаћини. Потрудићемо се да им боравак овде буде што угоднији и да са собом понесу лепе утиске", истакла је Кажић. 

Узајамне посете гимназијалаца из Врбаса и Италије одвијају се већ две године захваљујући професорки Снежани Шкрбић. "Прошле године смо посетили Каљари, а ове године у мају имали смо прилику да посетимо градић Лагонегро, на југу Италије, и сада су они наши драги гости. Циљ је да се средњошколци као млади људи упознају, зближе, како би се превазишли евентуални стереотипи и предрасуде које можда важе за различите народе. Важно је да упознају туђу културу. Ово је друга година да сарађујемо са школама из Италијом, а надам се да ћемо сарађивати и са другим земљама", рекла је Шкрбић.

 

КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

30. јун 2022. КУЛТУРА

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

Концертом филмске музике те пројекцијом филма “Не играј н...

Заказана изложба графика "Memento mori"

30. јун 2022. КУЛТУРА

Заказана изложба графика "Memento mori"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за п...

Почиње Равно Село Филм Фестивал

29. јун 2022. КУЛТУРА

Почиње Равно Село Филм Фестивал

У четвртак, 30. јуна, почиње V Равно Село Филм Фестивал и...