Обележен Дан ослобођења Врбаса

Полагањем венаца на Споменик палим борцима на Градском гробљу, Споменик погинулим борцима у ратовима од 1991. до 1999. године, Споменик палим борцима Црвене армије, као и Споменик палим борцима у центру Врбаса, данас је обележена 74. годишњица ослобођења Врбаса у Другом светском рату.

Венце на споменике положили су Милан Глушац, председник општине Врбас, Марјана Мараш, председница Скупштине општине, Миљана Штулић, заменица председника општине, Милан Новаковић, председник Јужно бачког управног округа, Александар Рогожњиков, први секретар Амбасаде Украјине у Србији, представници покрајинске организације и локалних организација СУБНОР-а, затим Удруге антифашистичких бораца и антифашиста града Вуковара, Удружења српско-руског пријатељства "Род", Националног савета Црногораца, Социјалистичке партије Србије, Српске напредне странке, Партије уједињених пензионера Србије, Комунистичке партије Србије, Српске радикалне странке, и други. 

"Данас са поносом обележавамо 74. године од ослобођења Врбаса од фашизма. 20. октобра 1944. године јединице Народно-ослободилачке војске Југославије, заједно са јединицама Црвене армије, ослободиле су Врбас. Наша земља је као део савезничких снага дала велики допринос тој победи против фашизма. Поносни смо на борце против фашизма који су ношени идејама слободе дали своје животе за насветлији циљ - за слободу. Њихову храброст, дела и жртве никада не можемо заборавити. Никада не смемо заборавити да је борба против фашизма значила не само рат до војне победе, већ и борбу за боље и праведније друштво. Никада не сме да се заборави храброст оних који су у тим ратним временима имали храбрости, смелости, одлучности и снаге да се супротставе злу и да га на крају савладају. Њима одајемо почаст, јер су они на једној великој историјској прекретници били на страни слободе,  правде и истине. Врбас се поноси својом антифашистичком традицијом, чува и негује сећање на жртве антифашистичке борбе. Обавеза нам је да за будуће генерације сачувамо сећање на велику победу, поднете жртве и остварене вредности. Зато данас поручујемо да антифашистички дух и вредности јесу наше трајно опредељење. То су вредности којима теже државе и народи савременог света. Полазећи од вредности које су водиле борце Народно-ослободилачке војске Југославије у борби против фашизма, ми и даље развијамо слободу, разумевање и толеранцију у нашој вишенационалној заједници и градимо живот достојан слободног човека. Полазећи од тога свим грађанима општине Врбас желим да честитам 20. октобар - Дан ослобођења", рекао је крај Споменика палим борцима у центру Врбаса Глушац. 

На славну прошлост и велике тренутке ослобођења окупљене су подсетили и Светомир Атанацковић, председник ПО СУБНОР-а, и Вељко Миловић, председник ОО СУБНОР-а Врбас. 

  

 

КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...