Семинар о превенцији екстремизма и тероризма

Врбас је данас био домаћин семинара о Превенцији насилног екстремизма и тероризма у Србији за чланове Савета за безбедност општине Врбас. Семинар су заједнички организовали Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Мисија ОЕБС-а у Србији, а теме су представљали искусни предавачи МУП-а, припадници Одељења за рад полиције у заједници Управе полиције, Службе за борбу против теророзма и екстремизма, и представник ОЕБС-а.

"Семинар је имао за циљ да чланове локалног Савета за безбедност упозна са концептом рада полиције у заједници у области превенције и раног препознавања појава у вези са екстремизмом, пре него ескалирају у озбиљне проблеме. Насилни екстремизам и тероризам не може спречавати само полиција и укључивање различитих актера у друштву је неопходан предуслов за било који покушај превенције радикализације и мобилизације на терену. Управо разноврстан састав Савета за безбедност чини га механизмом са највећим потенцијалом да на дуже стазе допринесе превентивним напорима", речено је на отварању скупа.

"Као локална самоуправа које се издвојила успешном реализацијом пројекта 'Полиција у локалној заједници', који кроз разне области промовише сарадњу полицијских органа и заједнице у којој делује, Врбас је изабран и за место за одржавање семинара посвећеног једном од видова борбе против екстремизма и тероризма. Кроз примере који су нам представљени, уверили смо се да је најуспешнија стратегија за сузбијање насилничког понашања превенција и смањивање могућности за појављивање екстремизма, пре него што се претвори у насиље. Тиме се ефикасно повећава безбедност у локалним заједницама. Самостални напори полиције нису довољни да се супроставе овом феномену и јасно нам је да је потребна садржајна сарадња свих делова друштва, установа и организација, како би се проблем уочио на време и једноставније решио", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас.

Семинару су присуствовали представници општине Врбас, Полицијске станице Врбас, Опште болнице Врбас, Центра за социјални рад и образовних установа.    

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...