Врбас и Бијело Поље добили Протокол о културној сарадњи

"Полазећи од заједничких интереса за унапређење и развој културе и уметничког стваралаштва, у жељи да унапреде и оснаже пријатељске односе између две општине и две државе, и у уверењу да сарадња у области културе доприноси продубљивању разумевања, поверења и пријатељства између народа и припадника националних и етничких група у Републици Србији и Црној Гори", општина Врбас и општина Бијело Поље закључиле су Протокол о сарадњи у области културе. Документ који је отворен наведеним речима, потписали су Милан Глушац, председник општине Врбас, и Зоран Бошковић, руководилац Одељења за друштвене делатности у Скупштини општине Бијело Поље.

"Потписници Протокола ће свестрано доприносити остваривању и унапређивању сарадње у свим областима културе и уметности, и у том циљу подстицати непосредне контакте између институција културе, невладиних организација и других организација и појединаца у области културе и уметности. Сарадња ће се остваривати кроз организовање културних манифестација, учешће на културним фестивалима и такмичењима, гостовање уметничких група, ансамбала и солиста, размену уметничких изложби, сарадњу у области кинематографије и извођење уметничких дела аутора", само су неке од одредница које стоје у Протоколу о сарадњи у области културе између општина Врбас и Бијело Поље.

"Чини нам велико задовољство што потписујемо овај Протокол о сарадњи у области културе, а надам се да ће се у будућности документ односити и на неке друге области и делатности. Бијело Поље се на нивоу Црне Горе препознаје по култури, упознат сам да се то у Србији може рећи за Врбас, и добро је да такви градови почињу да граде посебне односе у овој области. Култура је најбоље средство за изградњу мостова пријатељства, желимо да наша брда и вашу равницу повежемо игром и песмом, на задовољство свих Врбашана и Бијелопољаца", рекао је Бошковић и пренео домаћинима поздраве председника општине Бијело Поље Петра Смоловића и председника Скупштине општине Абаза Диздаревића. Он је посебно захвалио Љубици Делибашић, уредници Филмске редакције Културног центра Врбаса, на уложеној енергији у успостављању сарадње између два града, која је резултирала потписивањем Протокола. 

Документ је потписан данас, а већ вечерас ће Позориште из Бијелог Поља одиграти у Врбасу представу "Мировна мисија", што је први корак у грађењу нових односа.

"Врбасу је стало да гради односе са градовима у Црној Гори, јер у нашем граду живи доста људи који воде порекло управо из Црне Горе. Истовремено градимо односе и са другим градовима, мађарским, словачким, руским, босанско-херцеговачким, одакле порекло воде други грађани општине Врбас. Подржавамо сва културна друштва и на десетине културних манифестација по којим је град препознатљив, и уверени смо да успостављањем односа у области културе са Бијелим Пољем, можемо додатно унапредити културну препознатљивост града", рекао је Глушац и пожелео да односи Врбаса и Бијелог Поља буду отворени и пријатељски.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"