Изложба "Олуја, злочин који траје" у центру Врбаса

На Тргу Николе Пашића у центру Врбаса данас је отворена изложба фотографија "Олуја, злочин који траје", сведочење о егзодусу Срба из Хрватске 1995. године. Изложбу је организовало Удружење "Еко полис" поводом обележавања 23. годишњице убиства више од 2.300 и прогона 250.000 Срба. Подршку постављању изложбе дала је општина Врбас.

"Данас у Врбасу отварамо изложбу која сведочи да је сваки злочин вечан и да се не сме никада заборавити. Ове слике потресна су сведочанства најеминентнијих српских фоторепортера о највећем егзодусу у Европи у 20. веку. На фотографијама су овековечени страдање и голгота читавог народа на чијим леђима је натоварен крст порекла и вере. Оне говоре више од речи и порука су и опомена да се никада више не дозволе прогони по етничкој основи. Не желимо српском и другим народима више никада никаквих Олуја", рекао је пред окупљеним грађанима Милан Глушац, председник општине Врбас. Минутом ћутања и паљењем свећа још једном је одата почаст свим невиним жртвама, које ће, како је речено, заувек бити део колективног сећања српског народа.


О трагичним тренуцима у колони прогнаника, страшним судбинама појединаца и колективној судбини једног народа који је на крају 20. века протеран са територије на којој је живео вековима, те о новом животу у Србији, говорила је Иванка Дакић, одборница у Скупштини општине Врбас.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"