У Врбасу обележен Дан државности Црне Горе

Дан државности Црне горе и Дан устанка народа Црне Горе - 13. јул, свечано је јуче обележен и у Врбасу. Најбројнија црногорска национална заједница у Србији, настањена у местима општине Врбас и околним градовима и селима, придружила се прослави великог празника кроз неколико активности, од подсећања на дане великог народног устанка у Црној Гори, до забаве на концерту Сергеја Ћетковића, који је овим поводом организован у центру Врбаса.

Дан је отворен полагањем венаца на спомен бисту народном хероју Сави Ковачевићу, које традиционално заједно организују општина Врбас, Општински одбор СУБНОР-а и Пољопривредно добро "Сава Ковачевић", чиме је обележен 13. јул - Дан устанка народа Црне Горе. Венце на спомен бисту положили су Милан Глушац, председник општине Врбас, представници СУБНОР-а, као и локалних одбора СНС и СПС.

Крај дана обележио је велики концерт поп звезде Сергеја Ћетковића, који је организовао Национални савет црногорске националне мањине у Србији. Концерту је претходила свечана академија у којој су учествовали хор Културног центра Врбаса "Бачки певачи", фолклорни ансамбл из Бачког Доброг Поља, гуслар Мирослав Дракић и песникиња Наташа Караџић. Уметнички руководилац академије била је Весна Дринчић Ђилас. 

"Желим да истакнем своје задовољство што у општини Врбас живимо складно, у толеранцији, међусобном уважавању и поштовању са припадницима других народа, градећи заједничку будућност за наше потомке у овој плодној, широкој војвођанској равници. Не дозвољавамо да прошлост оде у заборав и боримо се да садашњост и будућност добију печат наслеђа које су нам поверили наши преци.
    
Општина Врбас ће и у наредном периоду наставити да подржава Национални савет Црногораца и рад свих завичајних удружења која негују обичаје, традицију и вредности народа. Честитајући Дан државности Црне Горе, желим да истакнем да је Црна Гора за нас који живимо овде, а чији су преци дошли из врлетних, драгих нам брда у ову плодну војвођанску равницу, наш завичај, корен и наше сећање. За нас је она данас и веома значајан партнер Србије, са којом ради на реализацији важних инфраструктурних пројеката и на даљем развоју привредне и сарадње у свим другим областима. Верујем да ће обострана опредељеност Србије и Црне Горе за чланство у Европској унији и наша сарадња, допринети остварењу бољег живота наших грађана. Живела Србија, живела Црна Гора", рекао је обраћајући се окупљенима у центру града, Милан Глушац, председник општине Врбас.

КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...