Успешна посета словачком Свидњику

Руководство општине Врбас боравило је током викенда у словачком граду Свидњику на завршним данима Фестивала русинске културе, на којем је учествовало и Културно-просветно друштво "Карпати". Боравак у Словачкој био је прилика да се обележи десета годишњица успостављања братских односа Свидњика и Врбаса и поново размотре могући модели сарадње, саопштено је из локалне самоуправе.

"Поново смо били гости нашег братског града Свидњика. Односе смо успоставили пре тачно десет година, захваљујући нашем Културно-просветном друштво 'Карпати', и они се данас могу оценити као веома квалитетни. Сарадња у области културе развија се из године у годину, редовно имамо размену културних друштава и наступе у оба града, што доприноси упознавању и приближавању наших културних наслеђа, а договорило смо да и то додатно унапредимо. За почетак, обе стране организоваће посете својих ликовних уметника граду побратиму како би сликари из Врбаса и Свидњика стварали заједно на ликовним колонијама. План је да се сарадња шири и на друге области. Свидњик је град у Европској унији и за нас је значајно да имамо поузданог партнера за пројекте за које се може тражити подршка фондова ЕУ", рекао је након повратка из Свидњика Милан Глушац, председник општине Врбас. Поводом успешне десетогодишње сарадње са Свидњиком, Глушац је у име општине Врбас примио плакету.

Међу делегацијама које су присуствовале Фестивалу русинске културе били су и представници градова из Русије, Македоније, Украјине, Пољске и других држава. Сви гости учествовали су и у обележавању црквене славе Свидњика и присуствовали служби коју је служио владика Словачке и Чешке Растислав, саопштено је након повратка из Словачке.

Према речима Глушца, наступ чланова КПД "Карпати" био је веома запажен, "њихово извођење било је пропраћено снажном подршком, тако да се Врбашани после десет година сарадње са Свидњиком, полако почињу осећати и као домаћи у овом словачком граду".

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"