Уређење система даљинског грејања заједнички циљ

Представници Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, одржали су данас радни састанак са представницима локалних самоуправа и топлана са територије АП Војводине, на којем је анализирано стање у сектору даљинског грејања у Републици Србији.

Састанку у Скупштини АП Војводине присуствовали су и Милан Глушац, председник општине Врбас, Дамир Иванић, члан Општинског већа задужен за енергетику, и Марија Милуновић, директорка ЈКП "Стандард".

Ресорни секретар Ненад Грбић указао је на значај ове теме, подсетивши на чињеницу да у АП Војводини даљински систем грејања постоји у 21 насељу, и да је око 20 одсто станова прикључено на овај систем.

„Покушали смо да заједно са представницима локалних самоуправа, дефинишемо сфере интереса и проблеме у сектору даљинског грејања. Такође, и начине за њихово решавање, од самог тумачења закона, па до обавеза јединица локалних самоуправа око формирања енергетског менаџмента и базе података, те онога што крајње потрошаче највише занима а то је систем прикључења и скидање са мреже, као и цене које се разликују у локалним самоуправама", рекао је покрајински секретар Грбић. Он је указао на значај анализе тема унутар законског оквира, али и када је реч о интересима крајњих потрошача, јер је циљ сусрета дефинисање неопходних активности ради обезбеђења потпуног функционисања енергетских делатности, било да је реч о самој производњи, дистрибуцији или снабдевању на територији АП Војводине.Зоран Предић, државни секретар у Министарству за рударство и енергетику навео је да у Републици Србији систем даљинског грејања егзистира у око 60 градова и општина, и незаменљив је део српске енергетике. "Министарство за рударство и енергетику је ову област кроз законску регулативу значајно уредило, како кроз законе о енергетици, тако и кроз одређене подзаконске акте, а паралелно с тим спроводи се и значајан инвестициони циклус у топланама широм Србије преко повољних међународних кредита, донација и бесповратних подстицаја. За разлику од пре пет, шест година, сада многе топлане остварују позитивно пословање и то је енергетски сектор са најмање проблема", изнео је Предић.

"Врбас има систем даљинског грејања и веома нам је стало да ову област уредимо на начин који ће задовољити и потребе потрошача и потребе дистрибутера топлотне енергије. Имамо добра искуства у области енергетске ефикасности и верујем да можемо, уз одређене интервенције, и ову област уредити на корист грађана који користе ову услугу. Занимају нас сва законска решења из ове области и њихова тумачења и овај састанак је био добра прилика да се неке недоумице отклоне", рекао је након састанка Глушац.

КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...