Спречавање насиља у породици задатак целог друштва

У Врбасу је данас, у Гимназији "Жарко Зрењанин", одржана обука интерсекторског тима за заштиту деце од злостављања и занемаривања. Горјана Мирчић Чалуковић, заменица јавног тужиоца, и Ивана Славнић, саветница у Министарству правде, говориле су о "мултисекторском приступу у заштити деце", који је посебно обрађен у новом Закону о спречавању насиља у породици.

"Стање на локалном нивоу указује на потребу едукације чланова интерсекторског тима ангажованог на примени Закона о спречавању насиља у породици. Пре свега то се односи на израду индивидуалног плана заштите и подршке, као и на обавезне пријаве свих сумњи, што је предуслов за спровођење свих законских одредби. Општина Врбас од 2015. године има 'Споразум о сарадњи на локалном нивоу у ситуацијама насиља у породици', који су потписале локалне институције, као и формирано Координационо тело које се бави овом темом, али је потребно упутити све чланове у нове законске одредбе и прецизирати све задатке, због чега је организована ова обука", рекла је Мира Недић, руководилац Одељења за друштвене делатности.     

Паралелно са активностима на доношењу Закона о спречавању насиља у породици, Министарство правде је покренуло и кампању и израдило сајт https://iskljucinasilje.rs/, који афирмише превенцију, подстиче на сарадњу свих органа, установа и организација које се баве пружањем помоћи, подршке и заштите жртава насиља у породици, али и нуди одговоре на многа питања везана за Закон, и уопште за сам феномен насиља у породици. "Примена Закона о спречавању насиља у породици одложена је до 01. јуна 2017. године управо ради спровођења обуке носиоца правосудних функција, професионалаца судија и тужилаца. Обука је организована у периоду од фебруара до краја маја ове године, а настављена је и током следећих месеци на Правосудној академији, тако да сада у нашим основним, вишим и прекршајним судовима, као и у основним и вишим тужилаштвима имамо више од 1.500 обучених судија и тужилаца да поступају по овој осетљивој материји", рекла је Ивана Славнић.

Обуци су присуствовали представници 13 образовних установа, Дома здравља "Вељко Влаховић" и Опште болнице, затим Центра за социјални рад, Полицијске станице, Општинског јавног тужилаштва, Основног суда и Општинске управе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"