Одржана VII седница Скупштине општине Врбас

Одборници Скупштине општине Врбас одржали су јуче седмо заседање на ком је локална самоуправа добила нови Статут општине Врбас. Ова тачка дневног реда, једна од укупно 15, изазвала је вишечасовну расправу одборника, али је скупштинска већина окупљена око коалиције СНС - СПС усвојила предложени документ, успут одбацујући осам амандмана које су на Статут предложили одборници Покрета Доста је било.

Марјана Мараш, председница Скупштине општине Врбасм, истакла је да није било правих разлога због којих се водила вишесатна расправа око Статута, изузев потребе да се изнесу полтички ставови у данима пред изборе за Савете МЗ. "Опозиција је заправо тражила простор око чега ће се водити расправа, могућност да изнесу политичке ставове и да се врате на неке одлуке које су донете на претходној седници. Ово је била више политичка расправа због предстојећих избора. Чак када смо усвајали нацрт одлуке о Статуту, није било оволико полемике, у међувремену је Статут био на јавној расправи и није било никаквих примедби опозиције. Статут је потпуно у складу са Законом, као и Одлука о месним заједницама која је донета на прошлој седници. Опозиција је најавила да ће покренуту поступак за оцењивање уставности те одлуке, а ми ћемо спровести изборе онако како су заказани", рекла је Мараш.


Драган Стијеповић, одборник СДС-а, истакао је да споран део Статута који се односи на чланове Општинског већа. "Привремени орган у последњем дану деловања изменио је Статут и поваћео број чланова Општинског већа са седам на девет. Сматрамо да претходних шест месеци Општинско веће није радило у складу са Законом и на тај начин је оштећен буџет. Такође, спорно је и расписивање избора за Савете МЗ. Тражили смо од представника власти да нам са говорнице кажу да ли је расписивање избора у складу са чланом 81. Статута, да неко покаже личну и политичку одговорност, а не да се пребацује одговорност на Комисију за спровођење избора. Одлуке не доносе ово тело, одлуке доноси Скупштина општине", рекао је Стијеповић.

На предлог председника општине Врбас Милана Глушца, дневни ред проширен је за четири тачке, тако да је у наставку заседања Скупштина општине дала зелено светло на Одлуку о приступању израде Средњорочног програма уређивања грађевинског земљишта на територији општине Врбас за период од 2018. до 2022. године, затим на Предлог програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Врбас, Одлуку о прибављању непокретности у јавну својину општине Врбас, Одлуку о изменама и допунама одлуке о паркирању и паркиралиштима, као и на одлуке о образовању Комисије за спровођење конкурса за избор директора и само спровођење јавног конкурса за избор директора у предузећима "Комуналац" и "Стандард".


Скупштинска већина усвојила је и Решење о давању сагласности на измене и допуне Програма пословања ЈКП "Стандард", Решење о давању сагласности на Одлуку о допуни Статута ЦФК "Драго Јововић", Решење о давању сагласности на Одлуку о усвајању измена Финансијског плана Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас за 2017. годину, Решење о начину обављања дужности у Скупштини општине Врбас и Општинском већу, као и предлоге Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

15. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове ј...

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

Афористичар, сатиричар и дечији песник из Врбаса Веселин ...

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

Марко Поповић, писац из Врбаса, представио је у четвртак...

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

25. авг 2023. КУЛТУРА

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак да...

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

24. авг 2023. КУЛТУРА

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

Фолклорни ансамбл Културног центра Врбаса, уз подршку лок...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.