Ускоро женска одборничка мрежа у Врбасу

У оквиру Међународне кампање "16 дана активизма борбе против насиља над женама", у Врбасу је одржана трибина на којој су о овој теми разговорили представници институција из АП Војводине и локалне самоуправе. Уз представнике локалних јавних установа и институција, скупу су присуствовале су и посланице из Скупштине АП Војводине, које су својим колегиницама у локалном парламенту дале задатак да формирају женску одборничку мрежу у Врбасу.

"Иницираћемо формирање женеске одборничке мреже у Врбасу, како би смо се заједнички борили, умрежавали и повезивали у овој приоритетној области. Трибине и едукације спроводе се широм Војводине, а након тога закључци ће бити смернице за наш заједнички рад", рекла је Ана Томанова Маканова, председница Одбора за родну равноправност скупштине АП Војводине и координаторка женске парламентарне мреже.

Скуп је отворио Милан Глушац, председник општине Врбас и активни члан Комисије за остваривање родне равноправности још од њеног формирања 2005. Године. "Комисија за родну равноправност општине Врбас била је иницијатор потписивања протокола за координирање активности и поступања релевантних субјеката у случајевима насиља у породици. У сарадњи са НВО 'Женски аутономни центар' и Домом здравља 'Вељко Влаховић', формирано је Саветовалиште за жене које су жртве насиља. Врло често на ову тему организујемо округле столове, и у овом случају веома добра сарадња имамо са Полицијском станицом, Центром за социјални рад и здравственим установама", рекао је Глушац.

Диана Миловић, директорка Завода за родну равноправност АП Војводине, истакла је да је ситуација на терену алармантна и да хитно треба предузети акције за спречавање насиља. "У односу на прошлу годину повећан је број пријава насиља над женама. Статистика каже да је свака друга жена на неки начин доживела насиље. Оно што ми радимо кроз ове трибине су едукација и превенција. Увек наглашавамо да нема тог насилника који се може оправдати", рекла је Миловић.

Према речима Сање Жигић, посланице у Скупштини Војводине, закон који је ступио на снагу 1. јуна, за кратко време показао је резултате. "„Број пријављивања насиља над женама је повећан и верујем да је то делом резултат оснаживања и охрабривања жена кроз едукације. Било би добро током целе године одржавати што више едукативних трибина које су добар начин за превенцију", истакла је Жигић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"