Врбас помаже јачање капацитета организација цивилног друштва

У складу са Уредбом о канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05-исправка, 101/07 и 65/08), стратешки циљ општине Врбас је јачање капацитета организација цивилног друштва у виду едукација за представнике цивилног сектора, јавних трибина и дебата о стратешким актима које општина доноси. Планирана едукација за представнике цивилног сектора за 2017. годину је у четири фазе и намењена је организацијама цивилног друштва са седиштем на територији општине Врбас, којих по подацима Агенције за привредне регистре има 174.

У Врбасу су у три наврата одржане едукације за представнике организација цивилног друштва у организацији Општине Врбас, невладине организације TACSO и ЕУ Инфо Поинта из Новог Сада, а очекује се реализација инфо сесије Канцеларије за цивилно друштво. Присутне организације цивилног друштва су хетерогеног карактера, како по времену оснивања, делатности, тако и по искуству аплицирања и учествовања у пројектима.

У оквиру пројекта ЕУ „Јачање капацитета организација цивилног друштва“ TACSO организација је одржала семинар са циљем подизањаи јачањакапацитета организација цивилног друштва. Активно учешће организација цивилног друштва подразумева  правовремену доступност информација, саветовање, укључивање и партнерство организација цивилног друштва са државним органима.Удружења грађана су огроман потенцијал на који држава треба да рачуна и који треба да респектује.

Реализовано је и  предавање на тему „Партнерство општине и организација цивилног друштва у пружању услуга из области социјалне заштите“ посвећено удружењима чија је претежна делатност социјална заштита, такође уз подршку TACSO програма. Закон о социјалној заштити даје мандат  цивилним друштвима да се њиме баве.На семинарима су представљени модели како покренути локалну услугу,како се лиценцирати за тај посао и постати легитимни пружалац услуге као и државне службе.Услуге могу бити намењене различитим групама,особама са инвалидитетом,деци,старијима,Ромимаи свим другим маргинализованим групама којима је помоћ неопходна.

У трећој фази Општина Врбас је уз подршку ЕУ Инфо Поинт Нови Сад програма реализовала и дводневни тренинг за израду пројеката финансираних од стране европских фондова, која уједно има и промоцију европских програма. Овог пута тренинг пролазе организације цивилног друштва које су у досадашњем раду имале значајне резултате кроз реализацију пројеката на које су сами аплицирали. Удружења са већим капацитетом, искуством и знањем могу аплицирати на јавне конкурсе за финансирање пројеката и програма удружења и других организација цивилног друштва из средстава буџета органа државне управе Републике Србије и АП Војводине, али и из фондова ЕУ. Фондови ЕУ су веома отворени и опредељују значајна средства за организације цивилног друштва.

Захваљујемо се на сарадњи организацији TACSO, информационом кутку ЕУ у Новом Саду и Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом.

Општинска управа Врбас

Одељење за друштвене делатности

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"