Јавни правобраниоци о проблему уједа паса луталица

Представници локалних канцеларија јавних правобранилаца из двадесетак градова Војводине састали су се данас у Врбасу и разговарали о проблему енормних издвајања за накнаду штета насталих због уједа паса луталица, које из године у годину све више оптерећују локалне буџете. Како се ова врста инцидената на улицама, како је речено, све више злоупотребљава, општина Врбас годишње исплати одштете у висини од 12 до 15 милиона динара, истина не само за уједе паса, иако истовремено даје пуну подршку раду прихватилишта за псе у оквиру Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду.

Мирна Пароци, јавни правобранилац општине Врбас, истакла је да неодговорно понашање појединих власника паса узрокује пораст броја луталица на улицама, као и да су честе злоупотребе грађана како би се наплатила одштета. "Представници данас окупљених градова поднеће иницијативу надлежним министарствима да се донесе lex specialis закон везан за накнаду штете од уједа паса луталица. Такође, договорили смо да се по овом питању јавни правобраниоци градова и општина, ветеринари и надлежне службе чешће састају, а већ следећи састанак биће одржан 17. новембра у Новом Саду, у организацији Сталне конференције градова и општина, којој ћемо предочити нашу иницијативу. Осим тога, заједно са СКГО предложићемо да лекари приликом прегледа пацијента и пружања помоћи у извештају не напишу одмах да је повреда настала од уједа пса, док се то и не утврди", ракла је након састанка Пароци.

"Готово све општине у Србији се суочавају са овим проблемом и знамо да је за три године у држави издвојена милијарда динара на име одштета.  Овакви састанци су веома корисни, јер можемо заједничким снагама доћи до идеја и евентуалног решења. Новац који се даје за одштету услед уједа паса је велики и могао би да се искористи у друге сврхе, али пре свега тога морамо да решимо проблем великог броја паса луталица", рекао је Глушац.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"