Округли сто "Полиса": Предрасуде руше односе у друштву

Асоцијација филозофа, социолога и политиколога "Полис" организовала је у Врбасу округли сто на тему "Стереотипи и предрасуде – препреке за рационалан однос", на ком су говорили професори Чедомир Чупић, Зоран Стојиљковић и Јован Комшић, уз модерирање Горана Калуђеровића, председника "Полиса". Јавни интерес округлог стола, како је најављено, било је доношење закључака који би били у интересу локалне заједнице и хармонизације односа нарушених управо на темељу разних врста предрасуда.

"Сам назив наше НВО указује на потребу да треба промовисати занимања која су у великој мери угрожена чињеницом да се у оквиру њих рекламирају и људи које не познају кредибилну литературу и чињенице, али доносе одређене закључке на основу дневно политичких интереса. Позвали смо људе за које држим да имају интересовања за поље политике преко занимања за које су се определили и који су могли на основу дијалога за заузму одређене рационалне ставове. Док је уводничар професор Чедомир Чупић говорио о најапстрактнијем виђењу предрасуда, професор Комшић говорио је већ о конкретнијем, пре свега везаном за национални мит, држећи да је он и даље доминантан, све до професора Стојиљковића који је, између осталог, говорио о снази и резултатима стереотипа и снази појединца да му се супростави", рекао је Калуђеровић.

Он је изнео став да сама чињеница да је округли сто трајао скоро три сата, уз свесно окончавање дијалога, показује потребу и интересовање присутних за овом и сличним темама и моделима разговора и промишљања, те да Врбасу треба оваква врста догађаја. "Волео био да током зиме организујемо још један округли сто који би се бавио неким од круцијалних друштвених проблема, оптерећујућим за наше поднебље, са амбицијом да се донесу одређени закључци и ставови који би били продуктивни за само друштво, или да барем ситуирамо проблем како би према њему имали рационалан однос", рекао је Калуђеровић и захвалио општини Врбас на подршци у организовању округлог стола.       
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"