Организације цивилног друштва брину о угроженим

Представници 23 организације цивилног друштва, које јесу или могу бити пружаоци услуга социјалне заштите, окупили су се на једнодневном семинару у Врбасу и разговарали о овој врсти услуга, могућностима лиценцирања и партнерству са локалном самоуправом на задатку заштите угрожених група.

"Закон о социјалној заштити претпоставља улогу цивилног друштва у пружању ових услуга и даје им мандат да се њима баве. Организације цивилног друштва то могу да раде самостално, уз пројектно финансирање, али то није континуирано решење, а добра околност је што општина Врбас препознаје могућност и потребу да из свог буџета финансира организације цивилног друштва као потенцијалне пружаоце услуга. Оне могу бити намењене различитим групама, особама са инвалидитетом, деци, старијим, Ромима, и свим другим маргиналним групама којима је помоћ неопходна. На семинару су представљени модели како покренути локалну услугу, како се лиценцирати за тај посао и постати легитимни пружалац услуга као и државне службе", рекла је Ивана Копривица, консултант на семинару.

Мира Недић, руководилац Одељења за друштвене делатности Општинске управе, истакла је да локална самоуправа има жељу и намеру да гради партнерски однос са организацијама цивилног друштва, па су овакви семинари добродошли за оснаживање међусобног поверења и организацију деловања. "У току је израда програма унапређења социјалне заштите и жеља нам је да детаљно мапирамо социјалне услуге које ћемо заједно реализовати у будућности, посебно оне које су усмерене на најосетљивије групе као што су деца, млади или жртве насиља. Настављамо сарадњу са канцеларијом Техничка помоћ организацијама цивилног друштва у земљама корисницима ИПА фонда - TACSO, којом се ојачавају капацитети наших организација цивилног друштва, од писања пројекта до њихове реализације", рекла је Недић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"