СО Врбас укинула ЈП за информисање

Одлуком Скупштине општине Врбас од данас више не постоји Јавно предузеће за информисање "Врбас". Одлука је донета на основу одредби Закона о јавном информисању и медијима, Уредбе о преносу капитала без накнаде запосленима код издавача медија, закључка Агенције за приватизацију о обустави приватизације ЈП за информисање "Врбас", као и на основу Статута општине Врбас.

Њеним изгласавањем престају да постоје медији Радио "Врбас" и ТВ "Бачка". Права, обавезе, одговорности и имовину предузећа преузима општина Врбас. Документација настала у раду предузећа, која представља архивску грађу, припада, такође, општини Врбас.

У образложењу које је одборницима саопштила Мирјана Шимун, начелница Општинске управе, наводи се да "капитал Јавног предузећа, као издавача медија, није приватизован у законом остављеном року методом продаје капитала или преносом капитала запосленима без накнаде, из разлога што Јавно предузеће има негативни капитал на основу процењене фер тржишне вредности са стањем на дан 31. децембар 2014. године".

"Тиме су се стекли законски услови да Агенција за приватизацију донесе закључак о обустави поступка приватизације субјекта приватизације Јавног предузећа за информисање 'Врбас', а оснивач Јавног предузећа да донесе одлуку о престанку постојања медија Радио 'Врбас' и ТВ 'Бачка', и укидању Јавног предузећа као издавача медија", рекла је Шимун.

Скупштина општине је разрешила вршиоца дужности директора ЈП за информисање Васну Рогановић и чланове Надзорног одбора Ранка Митровића, Слободана Кнежевића и Миљу Кнежевић.

Користећи прилику да говори о овој тачки дневног реда, одборник Социјалдемократске странке Милан Станимировић изразио је жаљење што са локалне медијске сцене, након 40 година постојања, одлазе радио и телевизија, а нешто раније и лист Глас.

"То представља снажну претњу даљем развоју демократског друштва. Дозволили смо да дођемо у ситуацију да медијске куће продајемо и предајемо у руке тајкунима или странцима, или да их укидамо, не размишљајући шта је интерес јавности. Слично радимо са обрадивом земљом, то исто планирамо са телекомуникацијама данас и електро системом сутра, чиме државу препуштамо неоколонијализму", рекао је Станимировић. Он је позвао локалну самоуправу да у буџету обезбеди средства за информисање грађана и да пронађе механизам како би рад општинске власти, локалног парламента, установа, предузећа, удружења и других субјеката био и даље доступан увиду јавности.

Укудање ЈП за информисање и разрешење функционера у овом предузећу биле су једине тачке дневног реда XXI седнице локалног парламента. Одборници СДС су предлагали проширење дневног реда тачкама у којим би се расправљало о разрешењу директора ЈКП "Стандард" и ЈКП "Комуналац", члана Општинског већа задуженог за комуналије, као и помоћника председника општине задужен за образовање. Одборници СДС су тражили и да СО расправља о декларацији о забрани продаје земље странцима, извештајима о раду председника општине и чланова Општинског већа, али ови предлози нису добили подршку већине.    

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...