Трг Црвене армије на мети вандала

Представници Удружења српско – руског пријатељства „РОД“, Општинске организације СУБНОР-а и Јавног комуналног предузећа "Стандард" окупили су се данас на Тргу Црвене армије, пред спомеником страдалим совјетским војницима, како би јавно указали на недопустиво скрнављење спомен обележја које се на овом месту понавља већ више пута. Наиме, са споменика је по четврти пут скинута звезда петокрака а са платоа на коме се споменик налази, извађено је близу 50 садница ружа. Ове и још око 1.500 ружа „Стандарду“ је крајем прошлог месеца даровао Ненад Тмушић, Бачкопољац који ради у расаднику цвећа.

„Тмушић је имао најбоље намере када је ЈКП 'Стандард' поклонио саднице. Наши инжењери хортикултуре плански су их посадили на разним локацијама у општини. Једно од места је и овај трг. Очекивали смо да ће руже процветати до 09. маја – Дана победе. Овим чином поједини суграђани показали су да не поштују ни дародавца, ни борце који су пали за нашу земљу, наш град и наше претке“, рекао је заменик директора ЈКП „Стандард“ Иван Канкараш.

На иницијативу Удружења српско – руског пријатељства „РОД“, најпре је 2010. године откривен споменик палим Црвеноармејцима, а потом је, две године касније на Дан победе, простор око обележја руским војницима назван Тргом Црвене армије. Овом приликом град су посетили тадашњи амбасадор Русије Александар Чепурин и руски ветерани из Другог светског рата.  „Наша цивилизацијска и морална обавеза је да водимо рачуна и чувамо споменике народно – ослободилачке борбе. Двојица Руса, који су погинули у нашем граду, дали су највише што се може дати – свој живот за оно што ми данас зовемо слобода. Жао нам је што појединци не мисле тако“, рекао је председник Удружења „РОД“ Радољуб Ускоковић. Чин скидања звезде петокраке оштро су критиковали и представници СУБНОР-а. „Ово је четврти пут да је са споменика руским војницима скинута петокрака. Сваки пут, Савез бораца оштро је осудио такав чин, али се он понавља. Ми бисмо били захвални локалној управи када би поставила видео надзор у близини Трга, а највише бисмо желели да се открију починиоци и да сазнамо зашто то раде“, рекао је председник СУБНОР-а Милован Перуновић.

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...