ГОРАН КАЛУЂЕРОВИЋ, директор НСЗ

Горан Калуђеровић
Национална служба за запошљавање
у разговору за vrbas.net ...
        

    Посредовањем Националне службе за запошљавање у општини Врбас претходне године посао је добило 3.501 лице, саопштио је шеф ове службе у Врбасу Горан Калуђеровић. Он је рекао да је у претходној години посао на одређено време добило 2.465 лица, а од тога 1.366 су жене. О резултатима рада Националне службе за запошљавање у 2007. години и плановима за 2008. годину више у посебном разговору са Гораном Калуђеровићем ...

    vrbas.net : Како се може објаснити овако велики број запошљавања ?

    Калуђеровић – Разлог за тако велики број запошљавања, иако у општини није било много инвестиција и нових радних места, је у томе што је већи број лица више пута добијало посао на одређено време, на период од месец дана до неколико месеци, па се иста особа по том критеријуму могла више пута запослити. Много бољи резултат је да су 1.033 особе запослене на неодређено време, од чега је 528 жена. Они су се у највећој мери запослили у услужним делатностима, као што су трговина, угоститељство, занатство и слично.

    vrbas.net : Осим посредовања у запошљавању, чиме се још бавила НСЗ ?

    Калуђеровић – У претходној години служба НСЗ у Врбасу организовала је велики број обука и тренинга за организовање сопственог предузетништва и за ризичне катогорије, која су на евиденцији ове службе. Кроз тренинг самоефикасности, где се ангажују теже запошљива лица чији је ниво самопоуздања јако низак, прошло је 18 лица. Обуку за активно тражење посла прошло је 272 лица, а у мотивациону подршку незапосленим лицима било је укључено 10 лица. Тренинге за бављење сопственим бизнисом похађало је више од 200 лица.

    vrbas.net : С којим проблемима се сусреће НСЗ ?

    Калуђеровић – Наши проблеми, али не само наши, су неразвијено тржиште с мало инвестиција и са лоше покретљивом радном снагом, затим неприлагођен школски систем захтевима тренутка и нестабилна политичка ситуација. Ови критеријуми, али не сви, битно ограничавају рад службе и на локалном нивоу. То се потврђује на примеру прошлогодишњег сајма за запошљавање. На њему је понуђено 300 радних места али је реализација у овом тренутку на неких 30 одсто, из простог разлога што неки послодавци који су исказали потребу за радном снагом још увек нису реализовали своје идеје и покренули бизнис. Њих сигурно ометају ови узроци. Други разлог је што неки од послодаваца желе да ангажују лица на основу уговора о делу или рада на проценат. Пријава слободних радних места често не одговара броју запошљавање и због чињенице да ми често на списку незапослених немамо кадрове који се траже, као што су кројачи, кувари или угоститељи.

    vrbas.net : Да ли ће и ове године бити конкурса за јавне радове ?

    Калуђеровић – У овом тренутку у току су три јавна позива. Први за организовање јавних радова, затим за субвенције послодавцима за отварање нових радних места и позив за самозапошљавање. Јавни позив за организовање јавних радова отворен је до 23. марта. Учесници који су прошле године одбијени на конкурсу за организовање јавних радова не могу са истим пројектом да конкуришу ове године, већ их морају поновити. Ово је добра прилика да се сви одбијени пројекти реализују ове године јер је из државног буџета издвојено 650 милиона динара, три пута више него у 2007. У другом позиву важно је да је методологија у додељивању субвенција послодавцима за отварање нових радних места промењена и право на помоћ имају четири категорије : за лица која покрећу сопствени бизнис, за лица која покрећу сопствени бизнис са четири радна места, затим за бизнис који ће упослити до 50 радника и једнократна помоћ за сопствено запошљавање. Средства се крећу у распону од 80.000 до 160.000 динара. Додатна помоћ у висини од 40.000 динара добија се уколико се запошљавају лица са инвалидитетом, лица старија од 50 година, припадници ромске заједнице или деца без родитељског старања старија од 15 година, ако долазе из дома за незбринуте или из хранитељских породица.

    vrbas.net : Шта је предуслов за остваривање помоћи НСЗ и које обуке ће се организовати ?

    Калуђеровић – Од ове године бизнис планови се бодују. Бодовање је транспарентно и бизнис планови се више неће враћати на дораду, већ ће се такав какав јесте прихватати и оцењивати. Бизнис план се не може поднети уколико лице није прошло инструктажу коју организује НСЗ. Ове године НСЗ ће организовати обуку из информатике и енглеског језика, као и обуку за конобаре, куваре и неговатељице, јер постоји значајна потражња за овим струкама. Као нову врсту услуга организоваћемо и Џоб клуб и Предузетнички центар, који незапосленима треба да подигну самопоуздање у тражењу посла, а онима који покрену свој бизнис да омогуће успешније вођење посла.

    vrbas.net : Шта недостаје за ефикасније решавање проблема незапослености?
 
    Калуђеровић – Проблем незапсолености не може се решити без сарадње са другим институцијама, као што је локална заједница, синдикати, удружења предузетника и слично. Жалимо што одлука о оснивању локалног савета за запошљавање никада није спроведена у дело, као нпр. у Новом Саду где је овакав савет реализовао програм у ком је 50 приправника оспособљавано за самосталан рад.

     

 
vrbas.net    07.03.2008.

КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...