ДРАГАН ТОМАШЕВИЋ, директор ЈКП Стандард


Драган Томашевић,
директор ЈКП "Стандард" Врбас
у разговору за vrbas.net ...

       Радници и руководство ЈКП „Станард“ су на претходној седници СО Врбас чули похвале за много тога учињеног у општини Врбас, које су им упитили представници и опозиционих и владајућих странака у локалном парламенту. Њихов рад свакодневно је на испиту грађана, од снабдевања водом, преко даљинског грејања, изношења смећа, уредности улица и целог града, и много тога другог, па у овом јавном предузећу нема места опуштању и уживању у изреченом, јер сваки дан носи нове задатке. За vrbas.net говори Драган Томашевић, генерални директор ЈКП „Стандард“.

    vrbas.net - Грађани се умногоме слажу да Врбас изгледа веома уредно. Колико напора је потребно уложити у одржавање града уредним ?
    Томашевић – Ми имамо обавезу, у договору са локалном самоуправом и ЈП Дирекција за изградњу, да на зеленим површинама у граду извршимо одређени број кошења, и држимо се задатог распореда. Мислим да су резултати веома видљиви и стижемо да обавимо све задатке. Најбоља потврда тога су веома похвалне изјаве о изгледу и уредности нашег града, које нам је било лепо чути од гостију Врбаса на недавно одржаној Смотри фолклора. Увек има и проблема и недостатака; можда би нам требало више корпи, можда и више личне културе, али све се то може отклонити заједничким радом, не само предузећа, већ свих нас Врбашана појединачно. Увек има простора да се коригује и напредује. Треба правити амбијент, за који је задужена локална самоуправа, са нама заједно. Сами ништа не представљамо, заједно представљамо пуно, а са народом још више и так онда можемо бити задовољни.

    vrbas.net - Ком делу предузећа у овом тренутку поклањате посебну пажњу?
    Томашевић – У овом тренутку летњих месеци за нас је примарно да беспрекорно функционише РЈ Водовод, јер се не сме догодити да грађанима недостаје воде. Рестрикција неће бити, а тренутне хаварије морају се одмах отклонити. У улици Светозара Марковића извели смо једну инервенцију током ноћи, од 23.00 до 03.30 часова и грађани су дочекали дан са системом који функционише. Потрошња јесте порасла али не до граница које нас забрињавају. Плаћање је онако како диктира тренутак и стање у целој држави, али ми се трудимо да у договору са потрошачима дођемо до својих потраживања. Када је неопходно покрећемо и тужбе, али наше службе претходно више пута опомињу дужнике, како се не би морали одлучивати на овај последњи корак.

    vrbas.net - На који начин се спремате за увећање обима посла око прикључивања на канализациону мрежу ?
    Томашевић – У надлежности наше фирме сада је и израда појединачних пројеката прикључивања на канализациону мрежу. Имамо инжињера са лиценцом и целу екипу која се бави израдом тих пројеката, али ће посао наредних година бити све већи. У Врбасу је на систем прикључено 4.500 домаћинстава и очекујемо још толико, а када се овом броју додају домаћинства из свих места општине, која ускоро добијају канализацију, јасно је да нас чека велики посао који морамо одрадити без проблема и застоја.

    vrbas.net - Механизација је значајно обновљена, али шта вам и даље недостаје ?
    Томашевић – Познато је да имамо модерну и функционалну механизацију, али и даље треба куповати нове машине. Сада је све лакше јер тачније треба докупити поједине системе, док је база постављена куповином оних главних и највреднијих. Пред нама је нови задатак јер се уређењем града са новим трговима и тротоарима, појавила потреба да се ови простори ефикасно одржавају. Метла је превазиђена и нама су потребне функционалне машине које заједно сакупљају сав отпад, али и прашину. Планирамо да заједно са локалном самоуправом набавимо машину за одржавање трга и улица. Ова машина контејнерски се празни и очисти 15.500 квадратних метара за сат времена. Потребна нам је и још једна косачица са контејнером, као она коју смо већ купили и која се види на градским травњацима, и све ћемо моћи одржавати у чистом стању. То је у суштини Европа, све је механизовано, културно и одржава се чисто. Потребно нам је и једно возило за брзе интервенције на терену, нешто као пицк-уп, јер оно чиме располажемо прилично је дотрајало. Ипак полако, користимо оно што имамо и неће бити расипања, већ ће се куповати по потребама.

    vrbas.net - Шта је највећи проблем са којим се сусреће ЈКП „Стандард“ ?
    Томашевић – Наш највечи проблем је велика градска депонија која се у летњим месецима често пали. Сада се на овој депонији одлаже смеће и из села општине и неопходно јој је уређење. Тај проблем траје већ 15 година и без помоћи са стране веома тешко ће се решити. На њој се одлужу многе запаљиве материје из фабрика које се веома тешко гасе, затим пластика и гуме, и са једним булдозером ангажованим на депонији веома тешко је угасити пожаре. Интервенишемо на разне начине, али једино решење је гашење довољним количинама земље, које често недостаје.

 
vrbas.net    12.07.2007.

КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...