Млади Врбашанин постао амбасадор помирења

Борис Јурошевић из Врбаса, председник Удружења грађана "Врбашки едукативни центар", учестввао је недавно на семинару под називом "Млади амбасадори помирења у региону западног Балкана" (Youth reconciliation ambassadors), који је реализовао Омладиснки одбор за образовање из Београда. Овај семинар био је подржан и од Оранизације за европску безбедност и сарадњу - ОЕБС, и у програму је учествовало 25 младих људи и студената из региона, из Босне и Херцеговине, Македоније, Србије и са Косова.

"Главне теме које су биле заступљене у дискусијама и предавањима биле су евроинтегације, суочавање са прошлошћу, сарадња држава у региону, спољна политика у региону, процеси пред судовима за ратне злочине, као и историјске чињенице региона западног Балкана. Предавачи су били из различитих области, амбасадори, запослени при Влади Србије, запослени у амбасадама и многи професори. Двадесет и пет студената из земаља региона имали су прилику да уче, да се друже, дискутују на одређене теме и да давају предлоге за даљи рад", рекао је након семинара Борис Јурошевић. Њему и другим учесницима након семинара уручене су медаље и сертификати, чиме су постали Млади амбасадори помирења. Они су, такође, имали прилику посете бројне институције, пре свега Народну Скупштину Републике Србије, Владу Републике Србије, и амбасаде Словеније и Босне и Херцеговине.

"Морам да истакнем да ми је велико задовољство било учествовати у оваквом пројекту, који је обухватао младе људе из нашег региона. Мени је од посебног значаја било што сам био представник младих из Србије, али и што сам као становник Врбаса, који спада у релативно мале средине, успео да се представим на најбољи могући начин. Оснаживање младих из мањих средина јако је важно, како за нас младе, тако и за наше средине. Посебна част је била упознати вршњаке који су изузетно прогресивни, кооперативни, способни, пуни ентузијазма и оптимизма. Сматрам да је целом нашем региону, тачније земљама западног Балкана потребан омладински ентузијазам, пре свега због наше генерације и генерација које долазе. Ми нисмо били учесници конфликта из прошлости, с тога сматрам да је важно да заједничким снагама успоставимо сарадњу, активности које ће доприносити лепшем животу у будућности. Свима нам је циљ веома сличан а то је живот у миру, сарадњи, економском опоравку, напредовању и залагању за бољу Европу, којој ћемо сви припадати једног дана. Млади људи су најважнији ресурс сваког друштва, тако и ових наших друштава у региону. Задовољан сам што сам упознао колеге из региона, али и представнике ОЕБС-а и бројне предаваче. Такође, захвалан сам Омладинском одбору за образовање из Београда, који нам је омогућио да похађамо овако квалитетан програм, да истакнемо себе и да радимо за добробит сарадње младих из суседства", рекао је након семинара Јурошевић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"