Млади Врбашанин постао амбасадор помирења

Борис Јурошевић из Врбаса, председник Удружења грађана "Врбашки едукативни центар", учестввао је недавно на семинару под називом "Млади амбасадори помирења у региону западног Балкана" (Youth reconciliation ambassadors), који је реализовао Омладиснки одбор за образовање из Београда. Овај семинар био је подржан и од Оранизације за европску безбедност и сарадњу - ОЕБС, и у програму је учествовало 25 младих људи и студената из региона, из Босне и Херцеговине, Македоније, Србије и са Косова.

"Главне теме које су биле заступљене у дискусијама и предавањима биле су евроинтегације, суочавање са прошлошћу, сарадња држава у региону, спољна политика у региону, процеси пред судовима за ратне злочине, као и историјске чињенице региона западног Балкана. Предавачи су били из различитих области, амбасадори, запослени при Влади Србије, запослени у амбасадама и многи професори. Двадесет и пет студената из земаља региона имали су прилику да уче, да се друже, дискутују на одређене теме и да давају предлоге за даљи рад", рекао је након семинара Борис Јурошевић. Њему и другим учесницима након семинара уручене су медаље и сертификати, чиме су постали Млади амбасадори помирења. Они су, такође, имали прилику посете бројне институције, пре свега Народну Скупштину Републике Србије, Владу Републике Србије, и амбасаде Словеније и Босне и Херцеговине.

"Морам да истакнем да ми је велико задовољство било учествовати у оваквом пројекту, који је обухватао младе људе из нашег региона. Мени је од посебног значаја било што сам био представник младих из Србије, али и што сам као становник Врбаса, који спада у релативно мале средине, успео да се представим на најбољи могући начин. Оснаживање младих из мањих средина јако је важно, како за нас младе, тако и за наше средине. Посебна част је била упознати вршњаке који су изузетно прогресивни, кооперативни, способни, пуни ентузијазма и оптимизма. Сматрам да је целом нашем региону, тачније земљама западног Балкана потребан омладински ентузијазам, пре свега због наше генерације и генерација које долазе. Ми нисмо били учесници конфликта из прошлости, с тога сматрам да је важно да заједничким снагама успоставимо сарадњу, активности које ће доприносити лепшем животу у будућности. Свима нам је циљ веома сличан а то је живот у миру, сарадњи, економском опоравку, напредовању и залагању за бољу Европу, којој ћемо сви припадати једног дана. Млади људи су најважнији ресурс сваког друштва, тако и ових наших друштава у региону. Задовољан сам што сам упознао колеге из региона, али и представнике ОЕБС-а и бројне предаваче. Такође, захвалан сам Омладинском одбору за образовање из Београда, који нам је омогућио да похађамо овако квалитетан програм, да истакнемо себе и да радимо за добробит сарадње младих из суседства", рекао је након семинара Јурошевић.

КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

23. мар 2023. КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

Ликовна галерија Културног центра Врбас организоваће у ут...

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...