Врбас добио Трг Црвене армије

Одлуком Скупштине општине Врбас, а на иницијативу Друштва српско – руског пријатељства „Род“ и више хиљада грађана, простор на углу улица Маршала Тита и Бачке, на ком се налази спомен обележје руским војницима Александру Теси и Алексеју Ширшикову Феодоровичу, који су погинули при ослобођењу Врбаса, од данас носи назив Трг Црвене армије. Свечаности овим поводом, уз великог број грађана Врбаса и функционере локалне самоуправе, присуствовао је Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације, пуковник Андреј Блох, представник Амбасаде Украјине, и Џамашир Маџидов, представник Амбасаде Азербејџана.

Обраћајући се окупљенима амбасадор Чепурин је истакао да је поносан на Црвену армију, али и на Србију. "То је у нашој у крви. Нама је потребно да се сећамо оног што је било раније, да се сећамо славних победа и никада то не смемо заборавити. Врбашани су показали како је потребно чувати све оно што је добро и хвала им на томе", рекао је Чепурин и додао да Трг Црвене армије није само знак сећања на погинуле црвеноармејце, већ и на југословенске војнике који су дали своје животе за слободу у Другом светском рату.

Председник општине Врбас Милан Станимировић је нагласио да је отварање Трга Црвене армије знак сећања на наше претке, пријатеље и савезнике који су храбро дали своје животе и, како је додао, уткали себе у пут слободе. "На овај начин ћемо овековечити сећање на пале војнике Црвене армије, али и овековечити пријатељство и људскост и сачувати тековине Другог светског рата, победу над фашизмом и нацизмом", напоменуо је Станимировић. Уз представнике три земље некадашњег Совјетског Савеза, отварању трга у Врбасу присуствовали су и ветерани Црвене армије који су овим поводом стигли из Москве. Они се се присетили славне борбе у Другом светском рату и победе над фашизмом, а један од њих, Јефим Титоренко, у жељи да додатно учврсти односе ветерана, замолио је чланове ОО СУБНОР да га приме у своју организацију.

Венце на спомен обележје погинулим војницима Црвене армије положиле су делегације Русије, Украјине и Азербејџана, као и делегације општине Врбас, ОО СУБНОР, Друштва српско – руског пријатељства „Род“, ЈП  „Србија – гас“, ОО Демократске странке, ОО Социјалистичке партије Србије и ОО ПУПС-а. У музичком делу  програма учествовали су чланови КПД „Карпати“.

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...