Шећерана обележила 100. рођендан

Фабрика шећера „Бачка“, која послује у оквиру компаније „Суноко“, највећег домаћег произвођача и извозника шећера, прославила је данас редак јубилеј - 100 година постојања. Стоти рођендан обележен је у кругу фабрике, у присуству многих званица, у дану када почиње још једна кампања прераде шећерне репе. Свечаности су присуствовали Миодраг Костић, председник МК групе, Горан Јешић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство и потпредседник Владе Војводине, Љубиша Раденковић, генерални директор „Сунока“, представници општине Врбас, затим чланови бившег и садашњег руководства фабрике и многи бивши и садашњи радници шећеране.

„Војводина је једно од најплоднијих земљишта за узгој шећерне репе у Европи, одмах после Немачке и Француске. Зато је један од стратешких циљева 'Сунока' да производњу шећера у Србији подигне на европски ниво. Планирамо да током ове године инвестирамо око 9,4 милиона евра у своје фабрике. Инвестиције су оријентисане ка повећању капацитета прераде, смањењу трошкова производње, повећању енергетске ефикасности и очувању животне средине. Поносни смо што је од 2010. године 'Суноко' поново у већинском власништву МК Групе, и верујем да ће ова шећерана у Врбасу имати такву историју да ће славити и 200 година рада“, рекао је Миодраг Костић, председник МК Групе. Он се посебно захвалио бившим радницима и руководствима фабрике, истичући да данашњих резултата не би било да у прошлости нису постављени снажни темељи шећеране. „Верујем да је 'Суноко' додатно унапредио шећерану, на добробит Врбаса, Војводине и Србије. Врбас је данас произвођач шећера на великом и избирљивом светском тржишту. Шпанија, Португалија, Италија, Грчка, Бугарска, Румунија и све замље бивше СФРЈ, осим Хрватске и Србије, немају више шећерана. Мађарска има само једну. Мањи је проблем што више не постоје фабрике, али више не постоји ни сировинска база и нема мултиплицирајућег ефекта на остатак економије. Данас Србија има веће производне капацитете него што има тржишта и наш једини излаз је повећање капацитета и продаја шећера на страним тржиштима. 'Суноко' ће, са своје три шећеране и потенцијалним аквизицијама које очекујемо, у будућности бити највећи и једини проивођач шећера у југоисточној Европи. Захваљујући инвестицијама постали смо најефикаснији произвођач шећера у Европи, и често кажем, кад се све шећеране буду затвориле у Европи, 'Суноко' ће своје затворити задњи, а међу њима ће Врбас бити задњи. Фабрика у Врбасу је успела да постане најефикаснија и да производи квалитетан шећер под најповољнијим условима. Осмишљавамо нове планове, нова паковања и бићемо лидер у Европи“, рекао је Костић.

Говорећи о плановима покрајинске администрације, Горан Јешић је истакао да ће Влада Војводине учинити све за подизање конкурентности пољопривреде и прерађивачке индустрије. „Морамо се окренути ономе што најбоље знамо да радимо, а то је пољопривреда и прерада пољопривредних производа. Пољопривреда је област у коју се највише инвестира у Србији. Подизање конкурентности значи подизање профита по хектару и што више финализације пољопривредних производа, а за то нам је потребан заједнички рад. Треба нам фер однос између оних који генеришу највећи профит, а то су финални прерађивачи, и оних који су најмањи и производе своје културе на само неколико хектара. Треба нам заједнички циљ политике, ситних пољопривредних произвођача, удружених пољопривредних произвођача, задруга, комбината и индустрије. Само равномерна расподела добити, у којој су сви задовољни, може донети довољне количине шећерне репе, соје, других култура и финалних производа. Ту смо да све ово удружимо, да мали постани средњи, средњи велики, а велики највећи у Европи. Без синергије најмањих и највећих нема остваривања тог циља. Честитам овај јубилеј једној од најбољих српских компанија, МК групи, и желим да ова ова фабрика поново буде подстрек за развој врбаске и регионалне привреде, као што је деценијама била“, рекао је Јешић.

Према речима Љубише Раденковића, генералног директора „Сунока“, компанија је захваљујући добрим стратешким плановима и познавању тржишта капитализовала повољне прилике, што је значајно допринело расту производње и извоза. „У фабрику у Врбасу ове године је уложено 2,3 милиона евра, од чега је пола милиона утрошено за изградњу уређаја за пречишћавање димних гасова из котлова, што ће значајно допринети смањењу штетног утицаја на животну средину. Производним плановима предвиђено је да у шећерани 'Бачка' током овогодишње кампање буде прерађено 700.000 тона шећерне репе и тиме се оствари оптимално коришћење капацитета. 'Суноко' планира да преради репу са 33.000 ха колико је засејано шећерном репом и оствари производњу шећера на нивоу од 230.000 тона“, истакао је Љубиша Раденковић, генерални директор „Сунока“.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"