300.000 evra za projekat revitalizacije Velikog Bačkog kanala

Vlada Republike Češke odobrila je 300.000 evra za projekat revitalizacije Velikog Bačkog kanala. Za ovaj novac konkurisala je češka firma Dekonta koja će u saradnji sa firmom Dekonta akva test iz Beograda izdvojena sredstva uložiti u analizu mulja, kanalske vode, stepena zagađenja životne okoline i uticaja kanala na zdravlje ljudi. Takođe, kao pilot projekat biće instalirano malo postrojenje za preradu 200 kubika mulja koje će vršiti eksperimente vezane za mogućnosti njegove prerade.

Do sada su u svojim matičnim zemljama, za novac koji postoji u ovoj vrsti fondova, konkurisale mnoge firme iz Austrije, Nemačke, Hrvatske i Slovenije, a Češka je, pored Norveške, druga država koja je izdvojila novac za revitalizaciju kanala. Sa novim projektom upoznata je i norveška Agencija Niva koja se već bavi problemom zagađenja kanala i koja će u analize i izradu konačnog projekta čišćenja uložiti 1,5 miliona evra.

Lokalna samouprava Vrbasa potpisala je pismo o namerama sa firmom Dekonte i veoma brzo uslediće prva uzorkovanja kanalske vode i mulja. Projekat će trajati 2 godine. Do upoznavanja sa ovim ekološkim problemom Česi su došli preko sajta opštine Vrbas www.vrbas.net.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"