Штрајк у Мепол-у

Већ осми дан око 50 радника Предузећа за производњу и прераду пластичних маса "Мепол" је у штрајку, због како кажу, тешког материјалног стања запослених након приватизације. Радници који су у штрајку, чланови синдиката "Солидарност", позвали су путем саопштења за јавност све раднике Врбаса и бивше раднике Мепола да им се придруже у мирном протесту испред Општинског суда и зграде Општине који је заказан за 17. јул у 14:30.
    "У штрајк смо ступили због тешког материјалног стања запослених након приватизације. Обавезе из уговора о продаји Мепола нису испоштоване у делу који се односи на право на рад, право на зараде и накнаде зарада по основу рада, као и заостале зараде уплате доприноса и пореза за период 2005. до приватизације, како би запослени и бивши запослени остварили право на пензију потвреде о поседовању акција и неосновано отказивање уговора о раду запосленом тј. отказом", наводи се између осталог у саопштењу које је синдикат Мепола "Солидарност" упутио јавности.
    Радници од директора овог предузећа Мирјане Јаневски захтевају пре свега исплату заосталих зарада за месеце мај и јун ове године, као и исплату путних трошкова, регреса и топлог оброка.
    "Поред заосталих зарада, путних трошкова, регреса и топлог оброка захтевамо уплату доприноса и повезивање радног стажа, обезбеђивање мера заштите на раду, као и поделу потврда о поседовању акција. Такође захтевамо поделу потврда да није остварено право на дивиденду, и да нам се достави извештај Центра за контролу Агенције за приватизацију", рекла је Драгица Каћански, председница синдиката "Солидарност", наглашавајући да неће одустати од штрајка док се не испуне сви захтеви.
    Током окупљања радника у кругу фабрике 9.јула, када је започео штрајк, новинарима није био дозвољен приступ, с незваничним образложењем да је реч о приватној фирми, а руководство фирме није било расположено да да изјаве медијима.
    Штрајку чланова синдиката "Солидарност" који раде у Меполу придружили су се синдикати Солидарности из Србобрана и Темерина, као и Самостални синдикат Фабрике уља и биљних масти "Витал" из Врбаса.
    "Мепол", у коме је тренутно запослено 68 радника, приватизован је пре нешто више од годину дана од када послује у оквиру приватног предузећа "Денди про" са седиштем у Куцури.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"