Округли сто "Врбас без дроге"

Tribina Vrbas bez drogeНа иницијативу Еколошког покрета Врбаса, јуче је у сали СО Врбас у оквиру акције "Врбас без дроге" одржан округли сто на тему доступности опојних дрога о чему су говорили представници локалне самоуправе, школа, МУП-а, али и родитеља који су суочени са проблемом наркоманије. Осим њих, позиву Еколошког покрета су се одазвали и представници адвокатске коморе, Црвеног крста, медија и невладиних организација, али су недостајали представници Дома здравља, Суда и појединих школа.
    Током састанка који је трајао пар сати учесници су износили своја мишљења и проблеме са којим се суочавају у својим струкама. Према речима Владимира Глођевића, вишег полицијског инспектора у Врбасу, полиција има доста проблема да изађе на крај са овим проблемом.
    "Ми у станици у Врбасу немамо посебну групу која се бави наркоманијом, већ нас 5 инспектора покривамо све области. Поред тога све пријаве везане за трговину и злоуптребу дрога подносимо Окружном суду у Новом Саду и често нам је потребно барем два сата да дођемо до налога за претрес стана, а дилерима треба свега пар секунди да се ослободе дроге. Не желим да стварам алиби полицији јер сигурно и поред свих проблема можемо и морамо поправити ефикасност у борби против наркоманије, али такође сматрам да се овај проблем мора решавати знатно пре него што стигне код нас у полицију и то кроз сталну едукацију која мора кренути од најмлађих узраста", рекао је инспектор Глођевић.
    Са тиме су се сложили сви учесници скупа, а према речима једног од родитеља који су присуствовали округлом столу, у томе је најважније улога породице.
    "Полиција, здравствени радници и сви који примете неко дете да користи дрогу требали да одмах обавесте родитеље без обзира на њихову реакцију јер морамо бити свесни да је то једини прави потез и пут ка решењу тог проблема, а не да као у мом случају ја будем последњи који је сазнао да ми се дете дрогира. При томе и у породици у којој се то догоди сви чланови морају бити свесни колика је то опасност и да се са проблем суоче са чврстом решеношћу да га реше", рекао је он.
    Према речима Весне Срдановић, директорице ОШ Братство јединство" у Врбасу, постоји и непотребан проблем у комуникацији између Дома здравља и школа.
    "Потребна нам је и повратна информација из Дома здравља о деци која су евидентирана као корисници дрога. Они то сада нису у прилици да нам обезбеде због административних ограничења, али таква сарадња би била од изузетног значаја за нас јер би на ту децу обратили посебну пажњу у школи и можда успели да утичемо на њих", рекла је Весна Срдановић.
    Учесници су се такође сложили и да се ова акција не заврши на само једном састанку и да се ускоро закаже нови на којем се очекује знатно већи одзив учесника који је јуче изостао у највећој мери због годишњих одмора. У плану је да се на наредним састанцима организују едукативна разнмена искустава између полицајаца, лекара, представника школа и других стручњака који покривају ову област као и да се размотри могућност формирања Друштва за борбу против наркоманије које би функционисало упоредо са постојећим Одбором за спречавање болести зависности које је основано у оквиру врбаске локалне самоуправе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"