Штрајк у Меполу

Strajk u MepoluОко 50 радника, од укупно 68 запослених, Предузећа за производњу и прераду пластичних маса "Мепол", које је приватизовано пре нешто више од годину дана од када послује у оквиру приватног предузећа "Денди про" са седиштем у Куцури, од данас је у генералном штрајку.
    Радници који су ступили у штрајк, чланови синдиката "Солидарност", истичу да су у штрајк ступили позивајући се на Закон о раду и Општи колективни уговор.
    Они од директора овог предузећа Мирјане Јаневски захтевају пре свега исплату заосталих зарада за месеце мај и јун ове године, као и исплату путних трошкова, регреса и топлог оброка.
    "Поред заосталих зарада, путних трошкова, регреса и топлог оброка захтевамо уплату доприноса и повезивање радног стажа, обезбеђивање мера заштите на раду, као и поделу потврда о поседовању акција. Такође захтевамо поделу потврда да није остварено право на дивиденду, и да нам се достави извештај Центра за контролу Агенције за приватизацију", каже Драгица Каћански, председница синдиката "Солидарност", наглашавајући да неће одустати од штрајка док се не испуне сви захтеви.
    Током окупљања радника у кругу фабрике новинарима није био дозвољен приступ, с незваничним образложењем да је реч о приватној фирми, а руководство фирме није било расположено да да изјаве медијима.
    Штрајку чланова синдиката "Солидарност" који раде у Меполу придружили су се синдикати Солидарности из Србобрана и Темерина, као и Самостални синдикат Фабрике уља и биљних масти "Витал" из Врбаса. Окупљеним радницима испред фабрике обратио се председник републичког одбора синдиката Солидарност, Милан Старовић, истичучћи да је суштина његовог доласка да се испоштује Закон о раду и Општи колективни уговор.
Strajk u Mepolu, Vrbas    "Радници Мепола имају пуну подршку републичког одбора синдиката Солидарност. Треба да им се испуне сви захтеви, а послодавац мора да поштује Закон о раду и Општи колективни уговор, што он у овом случају очигледно не ради", рекао је Старовић.
    Чланови штрајкачког одбора Мепола јуче око 10 сати одржали су састанак и на тргу Николе Пашића испред зграде Скупштине општине Врбас. Према речима Старовића састанак на тргу одржали су радници као слободни грађани чланови синдиката, не очекујући никог да им се обрати.

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...