Владика Иринеј освештао темеље храма

Osvestanje temeljaВладика бачки Иринеј и бројно свештенство из неколико српских православних црквених општина освештали су у недељу вече темеље храма Вазнесења Христовог у центру Врбаса.
    Свечаности је присуствовало више стотина грађана и представници Римокатоличке, Гркокатоличке и Евангелистичке цркве у Врбасу.
    „Храмови које подижемо ради молитвеног сабирања, нису неопходни Богу, који је свуда присутан и све собом испуњава, већ нама за саборно богослужење. У случају потребе, свете литургије и свако друго богослужење може се вршити на сваком месту, али природно је да нам посебан амбијент у храму помаже да уздигнемо своја осећања ка небу, да прочистимо своје мисли, да погледом на свете иконе уграђујемо себе у тело цркве. У речима Светог писма црква се назива многим именима, телом Христовим, лађом, а и храмом, а хришћани живим камењем, које се уграђује у њега“, рекао је владика Иринеј након освештања темеља.
    Он је истакао да је изградња здања значајна и драгоцена не само за вернике, већ и за историју Врбаса, и пожелео окупљенима да радови на изградњи напредују брзо и успешно.
    Уз освештани камен темељац, у основу храма узидано је сведочанство о његовој градњи, које су, поред владике Иринеја и свештеника Цветка Миливојевића и Синише Панића, потписали председник црквене општине Врбас Милан Жижин и председник Одбора за градњу Благоје Баковић.
    „Освештањем темеља добили смо благослов за даљу градњу, што многи грађани са нестрпљењем очекују. Значајна средства за ову намену биће издвојена из Националног инвестиционог плана, а велики број Врбашана је одлучио да даје месечни прилог за радове од своијх примања. Надамо се да ће у изградњи учествовати још више људи, по мери својих могућности“, рекао је Баковић.
    За ову свечану прилику организован је културно-уметнички програм у ком су, уз Баковића који је говорио своје стихове, учествовали и певачки квартет са Верицом Зубовић на челу, гуслар Благоје Шојић, млади рецитатори и женска певачка група Културног центра Врбас и ансамбл из Куле.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"