Откривен споменик црвеноармејцима

Амбасадори Русије и Украјине у Србији – Александар Конузин и Виктор Недопас, и отправник послова Амбасаде Белорусије Сергеј Чичук, заједно са председником општине Врбас др Жељком Видовићем, свечано су данас открили обновљени споменик палим борцима Црвене армије Александру Теси и Алексеју Ширшикову Феодоровичу, који су изгубили животе приликом ослобођења Врбаса. Споменик погинулим војницима Црвене армије био је постављен на углу улица Маршала Тита и Бачке одмах након Другог светског рата, али је током педесетих година, након што су посмртни остаци настрадалих војника пренети у њихове родне градове у тадашњем Совјетском Савезу, полако пао у заборав а затим и уклоњен током седамдесетих.

  Амбасадор Русије Александар Конузин подсетио је многобројне окупљене грађане да је Други светски рад у судбинама Србије и Русије оставио дубок траг. „Српски народ је био један од народа Европе који се није предао освајачима и није постао саучесник у злочинима фашиста. Срби су дали предност отпору, а не националној промоцији. Најупечатљивија страница рата је ослобођење земље од стране Црвене армије, у сарадњи са војницима Народноослободилачке војске Југославије. Југославија је у Другом светском рату изгубила 1.700.000 људи, што је скоро 11 одсто свог становништва, Русија је изгубила 26 милиона људи и обавеза је да чувамо успомену на те хероје. Откривање и обилазак и овог споменика је испуњење те задатка“, рекао је Конузин.
  Председник општине Врбас др Жељко Видовић је истакао да је обнављање споменика и присуство великог броја Врбашана свечаном чину „знак да Врбас није заборавио своју народноослободилачку традицију и историјске вредности“. „Сарадњу са државама из којих долазе наши гости започињемо на овај начин, али желимо да је и даље унапређујемо, у области културе, науке, привреде и другим сферама“, рекао је Видовић.
  Након свечаног откивања, венце на споменик црвеноармејцима положили су гости из амбасада, локалне самоуправе, представници СУБНОР-а, Организације цивилних инвалида рата, Удружења српско-руског пријатељства „Род“, локалних организација Демократске странке и Социјалистичке партије Србије. Иначе, за обнову споемника компанија „Лукоил“ издвојила је 5.000 евра, док се општина Врбас побринула за уређење простора око споменика.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"