1. мај, Међународни празник рада

У Србији и целом свету данас се обележава 1. мај, Међународни празник рада. Међународни празник рада обележава се у знак сећања на раднике Чикага који су пре 132 година ступили у штрајк захтевајући боље услове рада.
    Овај празник користи се за организовани излазак на улице и окупљања синдиката како би се скренула пажња јавности на проблеме запослених.
     Републички заштитник грађана Саша Јанковић је поводом Међународног празника рада изјавио да се економска и социјална права радника у Србији често крше и да су недовољно заштићена.
    Јанковић је у саопштењу навео да је чак и право на осмочасовно радно време, чије је признавање пре век и по инспирисало Међународни празник рада, у пракси ускраћено многим радницима.
    "Послодавци, чак и држава, често користе велику понуду радне снаге да би запослене уцењивали, намећући им противзаконите услове рада. Истовремено, правни механизми заштите радника - судови пре свих, преоптерећени су и зато недовољно ефикасни", навео је Јанковић.
    Он је рекао да закон дозвољава могућност послодавцу да незаконито отпуштеног радника исплати, а казне које инспекције рада могу изрећи за кршење прописа о раду и заштити на раду симболичне су и подстичу кршење прописа.
    Приватизација у многим случајевима, према његовим речима, за последицу има вишкове радне снаге, за које се тешко или никако налазе решења.
    "Економска и социјална права се у јавности, потпуно неоправдано, често стављају у контекст превазиђеног комунизма и социјализма, при чему се заборавља, или не зна, да управо искуства најуспешнијих послодаваца у развијеним тржишним привредама указују да је најисплативији радник - задовољан радник", навео је Јанковић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"