1. мај, Међународни празник рада

У Србији и целом свету данас се обележава 1. мај, Међународни празник рада. Међународни празник рада обележава се у знак сећања на раднике Чикага који су пре 132 година ступили у штрајк захтевајући боље услове рада.
    Овај празник користи се за организовани излазак на улице и окупљања синдиката како би се скренула пажња јавности на проблеме запослених.
     Републички заштитник грађана Саша Јанковић је поводом Међународног празника рада изјавио да се економска и социјална права радника у Србији често крше и да су недовољно заштићена.
    Јанковић је у саопштењу навео да је чак и право на осмочасовно радно време, чије је признавање пре век и по инспирисало Међународни празник рада, у пракси ускраћено многим радницима.
    "Послодавци, чак и држава, често користе велику понуду радне снаге да би запослене уцењивали, намећући им противзаконите услове рада. Истовремено, правни механизми заштите радника - судови пре свих, преоптерећени су и зато недовољно ефикасни", навео је Јанковић.
    Он је рекао да закон дозвољава могућност послодавцу да незаконито отпуштеног радника исплати, а казне које инспекције рада могу изрећи за кршење прописа о раду и заштити на раду симболичне су и подстичу кршење прописа.
    Приватизација у многим случајевима, према његовим речима, за последицу има вишкове радне снаге, за које се тешко или никако налазе решења.
    "Економска и социјална права се у јавности, потпуно неоправдано, често стављају у контекст превазиђеног комунизма и социјализма, при чему се заборавља, или не зна, да управо искуства најуспешнијих послодаваца у развијеним тржишним привредама указују да је најисплативији радник - задовољан радник", навео је Јанковић.

КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

23. мар 2023. КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

Ликовна галерија Културног центра Врбас организоваће у ут...

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...