Поводом Међународног дана избеглица, у Врбасу је данас додељно 17 грантова у вредности од по 2.000 евра за економско оснаживање породица избеглих и расељених лица. Ову врсту помоћи добило је девет породица  које живе на територији општине Врбас, као и осам породица из општине Бачке Паланке. Грантови су се додељивали за набавку неопходне опреме за пољопривреду или за неку занатску делатности, на конкурсу који финансира Европска унија.

Радомир Кукобат, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељним лицима АП Војводине, истакао је да је грантове у Врбасу добила прва група корисника помоћи и да се акција, коју Фонд реализује заједно са организацијом „Интерсос“ и Комесаријатом за избеглице, наставља и даље. „Одабрали смо Врбас зато што је ова локална самоуправа у последњих неколико година уложила пуно труда, напора и средстава да помогне избеглицама у својој средини и створи услове за њихову трајну интеграцију. Надам се да ће то избегличко поглавље бити коначно завршено и да ћемо доћи до те ситуације да о избеглицама више не причамо, већ да они буду интегрисани у друштвену средину“, рекао је Кукобат.

Председник општине Врбас др Жељко Видовић нагласио је да локална самоуправа има велику подршку Комесаријата за избеглице и Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељним лицима АП Војводине. „У последње две године смо добили око 5,5 милиона динара за помоћ у економском оснаживању породица које су избегле и расељене. Избеглим породицима је додељивана помоћ за куповину и опремање кућа, као и за економско оснаживање, како би могли сами да се брину за себе, да имају нека одређена занимања. То је прави пут да се људима помогне и створе услови да од свог посла живе“, рекао је Видовић. Уз председника општине Врбас и Радомира Кукобата, грантове је породицама уручио Гвидо Пјетросанти, директор организације „Интерсос“.

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...