Поводом Међународног дана избеглица, у Врбасу је данас додељно 17 грантова у вредности од по 2.000 евра за економско оснаживање породица избеглих и расељених лица. Ову врсту помоћи добило је девет породица  које живе на територији општине Врбас, као и осам породица из општине Бачке Паланке. Грантови су се додељивали за набавку неопходне опреме за пољопривреду или за неку занатску делатности, на конкурсу који финансира Европска унија.

Радомир Кукобат, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељним лицима АП Војводине, истакао је да је грантове у Врбасу добила прва група корисника помоћи и да се акција, коју Фонд реализује заједно са организацијом „Интерсос“ и Комесаријатом за избеглице, наставља и даље. „Одабрали смо Врбас зато што је ова локална самоуправа у последњих неколико година уложила пуно труда, напора и средстава да помогне избеглицама у својој средини и створи услове за њихову трајну интеграцију. Надам се да ће то избегличко поглавље бити коначно завршено и да ћемо доћи до те ситуације да о избеглицама више не причамо, већ да они буду интегрисани у друштвену средину“, рекао је Кукобат.

Председник општине Врбас др Жељко Видовић нагласио је да локална самоуправа има велику подршку Комесаријата за избеглице и Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељним лицима АП Војводине. „У последње две године смо добили око 5,5 милиона динара за помоћ у економском оснаживању породица које су избегле и расељене. Избеглим породицима је додељивана помоћ за куповину и опремање кућа, као и за економско оснаживање, како би могли сами да се брину за себе, да имају нека одређена занимања. То је прави пут да се људима помогне и створе услови да од свог посла живе“, рекао је Видовић. Уз председника општине Врбас и Радомира Кукобата, грантове је породицама уручио Гвидо Пјетросанти, директор организације „Интерсос“.

КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

17. нов 2020. КУЛТУРА

"Раде Брка" поново у рукама Веселина Милићевића

Веселину Милићевићу, сатиричару, афористичару и песнику з...

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

11. нов 2020. КУЛТУРА

Постављена изложба "ЛЕТ – Пергамент Србија"

Од данас па до 26. новембра у Ликовној галерији Културног...

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

10. нов 2020. КУЛТУРА

Век стара застава ДВД Стари Врбас поново пред јавношћу

Након успешно окончане рестаурације и конзарвације, јавно...

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

09. нов 2020. КУЛТУРА

Браниславу Зубовићу "Печат вароши сремскокарловачке"

Престижна награда Бранковог кола, једна од најстаријих у ...

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

05. нов 2020. КУЛТУРА

Познати победници Јесењег литерарног и ликовног конкурса

Жири Јесењег литерарног и ликовног конкурса 2020, који је...