Општина Врбас припремила је пројекат замене котлова у Основној школи „Братство-јединство“ у Куцури и проследила га на конкурс Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине. Конкурс се односи на основне и средње школе у руралним срединама, и подразумева замену котлова у објектима који као енергент троше угаљ.

„Пројекат је вредан 1,2 милиона динара и од Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине очекујемо један милион, док је наша обавеза да обезбедимо 200.000 динара. Стари систем требао би бити замењен новим који као енергент користи биомасу. Када би сав новац у овај посао уложила наша општина, улагање би се исплатило за 2,5 године, а овако, у сарадњи са секретаријатом, имамо додатну корист“, рекао је Горан Пејовић, члан Општинског већа. Он је истакао да овакве замене отварају могућност да се у будућности биомаса нађе на продуктној берзи и да тако бенефит трговине њоме осете и пољопривредници.

Такође, у оквиру позива Excange 3, општина Врбас конкурисала је са пројектом Успостављање системом управљања енергијом на нивоу општине, зарад повећања енергетске ефикасности. „Формирали смо енергетски менаџмент и очекује нас обука за рад на софтверу који ће омогућити ажурирање података и рачуна о трошењу енергије. На основу тих података имаћемо преглед потрошње у јавном сектору, што омогућава лакшу израду мера енергетске ефикасности. Тренутно се ради и детаљан енергетски преглед свих објеката у јавном сектору, предузећа и установе, и он би требао да буде готов до краја године“, рекао је Пејовић.

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...