Одборници Скупштине општине Врбас састали су се у суботу по 16. пут у овом сазиву и одржали заседање дуго 13 часова. Локални парламент разматрао је 38 тачака дневног реда, а највише расправе изазвале су тачке везане за извештаје о раду за протеклу годину и програме пословања за ову годину јавних предузећа и установа. Почетак седнице обележили су захтеви одборника из редова Српске радикалне странке који су тражили измене дневног реда, као и прекид седнице у једном тренутку и наставак наредних дана због великог броја тачака.

Као што се и очекивало, највише времена посвећено је тачкама дневног реда везаним за јавна предузећа и установе. Извештај о раду и Програм пословања ЈКП „Стандард“ одборницима је предочио директор предузећа Никола Влаховић. „Резултати показују да је на крају 2011. године остварена добит од 1,8 милиона динара, чиме је прекинуто прављење губитака, с обзиром на то да је кумулирани губитак овог предузећа од 2008. износио 128 милиона динара. Неке од заосталих обавеза из претходног периода смо платили, а то су део дуговања за мазут, дуговања за порезе и доприносе, за шта смо подигли кредит, јер је мања камата банке него пореска камата. Такође, исплатили смо део регреса из 2006. године, као и део дуговања за утрошену електричну енергију. Плате запосленима су некада касниле три месеца, а сада смо то смањили на један и по месец“, истакао је Влаховић.

Бранислав Петровић, шеф одборничке групе СРС, затражио је да се испита одговорност претходног руководства „Стандарда“. „Мора се прекинути са праксом да они који су пропустима у свом раду довели до катастрофалног стања у неким јавним предузећима оду на још боље радно место. Занима ме извештај особе и политичке странке која је водила ЈКП 'Стандард' од 2004. до 2012. године, као и то ко ће их позвати на, пре свега, политичку одговорност, а касније, ако треба, и на материјалну и кривичну одговорност. Требало би да причамо о томе у каквој се стварно ситуацији налази комунално предузеће, као и о томе ко је одговоран, али и како да се реше проблеми“, рекао је Петровић.

Расправу међу одборницима изазвали су и извештаји о раду Културног центра, нешто мању када је реч о Центру за физичку културу „Драго Јововић“, ЈП „Дирекција за изградњу“, ЈП за информисање, ЈП „Врбас – гас“ и ЈП за превоз путника „Врбас“. Усвојени су и извештаји и програми Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду, ДЗ „Вељко Влаховић“, НБ „Данило Киш“, Геронтолошког центра, Центра за социјални рад, Апотеке „Врбас“, ЈП „Дирекција за изградњу“, Општинског штаба за вандредне ситуације, као и Извештај о раду Фонда солидарности за 2011. годину.

Одборници су скупштинском већином усвојили и Регионални план управљања отпадом за град Нови Сад и општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Врбас. Овај документ је оцењен као стратешки за цео регион, и према њему је планирана изградња регионалне депоније у Новом Саду, као и трансфер – станица у Врбасу и Бачкој Паланци.

Одборници локалног парламента су усвојили одлуке о изради планова генералне регулације за насеља Куцура, Змајево, Равно Село, као и радних зона у Врбасу. Усвојена је и Одлука о одређивању аутобуских стајалишта на територији општине Врбас, а два амандмана одборничке групе СРС на ову одлуку нису прихваћена. Такође, СО Врбас је усвојила и измене и допуне статута свих месних заједница, као и Одлуку о пружању грејних услога за наредну сезону и Одлуку о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Врбас за 2011. годину.

Комисија за кадровска, административна питања и радне односе на својој седници донела је одлуку о промени два члана школских одбора. Одборници су подржали предлог да уместо Војислава Бјелице, члана Школског одбора ОШ „Братство – јединство“, буде именована Рожика Хорват, док је у ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Змајева, уместо Здравка Чојановића именована Рајка Вуковић.

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...