VrucinaЗа успешно излажење на крај са високим температурама, лекари саветују грађанима да се придржавају упутстава о начину исхране, одговарајућем уносу воде и напитака, заштити од спољних утицаја и дозираној физичкој активности. Стручњаци указују да је неопходно да се више одмарају они који спадају у групу осетљиве популације - деца, омладина, труднице, дојиље, стари, оболели од хроничних болести, реконвалесценти, особе које се баве тешких физичким пословима и они чији је посао везан за рад на отвореном. Грађанима се препоручује да узимају редовне оброке - обавезан доручак, лаган ручак, лагана вечера и две дневне ужине. Неопходан је и унос млека или млечних производа, термички добро обрађеног меса, и свежег воћа и поврћа.
    Изузетно је важно пити довољно течности а организму тада највише прија и помаже вода. Код високих температура одрасле здраве особе треба да уносе осам до десет чаша воде на дан, а они који се баве физичким активностима овој количини треба да додају од једне до три чаше воде за сваки сат активности. Осим воде, добар избор су и млеко и воћни сокови, а истовремено треба смањити унос кофеинских напитака и алкохолних пића јер делују као диуретици, односно условљавају додатни губитак воде. Уколико се користи флаширана минерална вода препоручује се негазирана и умерено хладна. Особама старијим од 65 година, саветује се да често пију течност без обзира на то да ли су жедне јер организам старих људи има смањене резерве воде због смањеног осећаја жеђи.
    Заштита од спољних утицаја у боравишном простору подразумева редовно одржавање личне хигијене - туширање - купање млаком водом пре одласка на спавање, након доласка са посла, из града, места за рекреацију; свакодневно одржавање тоалете гениталија, пазуха, ногу, лица, прање зуба. Препоручује се редовно проветравање просторија, употреба завеса на прозорима, подешавање рада клима уређаја тако да разлика у температури између спољне средине и средине у којој се борави не буде већа од седам до десет степени. На отвореном простору препоручује се ношење одеће од природних материјала, удобна обућа, жаштита шеширом или качкетом, заштита коже одговарајућим козметичким препаратима, нарочито током сунчања, које се не препоручује у периоду између 11 и 16 сати.
    Лекари препоручују да се не претерује са физичким напрезањем, вежбањем и дугим ходањем, као и да се на починак иде пре поноћи, јер тада сан крепи уморан огранизам, регенерише ткива и чини да је особа сутрадан потпуно одморна и мање нервозна.

КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...