ЕКОЛОГИЈА

Општини Врбас шест милиона динара од Владе Србије и Министарствa заштите животне средине

Влада Републике Србије обавезала је Министарство заштите животне средине да издвоји шест милиона динара за израду пројектно-техничке документације за успостављање система за пречишћавање отпадних вода у општини Врбас. Одлука је донета у оквиру програма подршке припремању документације за инфраструктурне пројекте у области заштите животне средине.

  

 

ГИЗ за компостилиште донира 420.000 евра

На основу Споразума о учешћу у ГИЗ пројекту "Управљање отпадом у контексту климатских промена - ДКТИ", општин Врбас потписала је уговор о донацији Немачке развојне сарадње - ГИЗ у износу од 420.000 евра, за успостављање одрживог система управљања отпадом и увођења циркуларне економије у овој области.

Уговором о донацији предвиђена је изградња постројења за компостирање биоразградивог (зеленог) отпада и набавка пратеће опреме, а у циљу смањења отпада који се одлаже на депонију. На овај начин смањиће се емисија гасова са ефектом стаклене баште и истовремено производити компост.

Постројење ће имати капацитет за обраду 2.000 тона зеленог отпада годишње, а произведени компост ће се моћи користити као замена за органско ђубриво у пољопривреди или као материјал за покривање постојеће депоније. Изградња овог постројења отвариће и могућност и за нова радна места. Осим изградње постројења и пратеће инфраструктуре на постојећој депонији, општина Врбас планира и успостављање рециклажног центра и трансфер станице на истој локацији.

Као додатна подршка унапређењу система управљања отпадом на територији општине Врбас, и успостављања система одвојеног сакупљања отпада, пројекат ГИЗ-а обезбедио је општини Врбас и камион за одношење смећа.

 

 

 

КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...