МИЛАН СТАНИМИРОВИЋ - председник општине Врбас

Intervju – predsednik opštine Vrbas Milan StanimirovićОд краја 2012. године на функцији председника општине по други пут нашао се Милан Станимировић, дугогодишњи одборник и посланик Демократске странке у више сазива локалног и републичког парламента. Оба пута на ово место биран је у ванредним околностима, први пут на пола мандата, а сада у последњој години, на неколико месеци пред редовне локалне изборе. О плановима локалне самоуправе у текућој години за локални лист Глас и званичну интернет презентацију општине Врбас говорио је нови председник општине Врбас.

Станимировић: Околност да по други пут преузимам функцију председника у пола мандата, сада чак и мање, у последњој четвртини, доста сужава простор за деловање. Када би и хтели нешто да мењате, у јавним предузећима, у управи, ороченити сте кратким роком и тешко је пронаћи људе који желе да се прихвате значајних заокрета на само неколико месеци пред изборе. У таквој систуацији принуђени сте да одржите систем, да наставите да обезбеђујете да функционише сервис грађана, све услуге које им пружате, а да за будућност планирате шта и како поправити и унапредити. Краткорочни циљ нам је да све несметано функционише. То не значи да не радимо на неким програмима, посебно успостављања контаката са потенцијалним инвеститорима, што овој средини треба да буде приоритетни задатак.

vrbas.net: Да ли планирани буџет за ову годину од 1,5 милијарде носи у себи више развојну или социјалну карактеристику?

Станимировић: Буџет је сигурно најважнија економска, али и политичка одлука која се доноси у току једне године. Пред одговорнима за обављање јавних функција, из године у годину поставља се исто питање: Како да грађани схвате да водимо бригу о њима и како да им пружимо квалитетну услугу односно да будемо како се то популарно каже сервис грађана, ако са минималним средствима треба да регулишемо максималне потребе, кумулисане у претходним деценијама. Стога би одговор на питање да ли је буџет развојни или социјални мога да буде, да је он пре свега реалан. Узимајући у обзир све већи број незапослених, корисника социјалне помоћи и народне кухиње у овој тешкој години о овоме се мора посебно водити рачуна. С друге стране, сигурно је да су економски развој и запошљавање најбоља социјална политика. У том смислу потребно је учинити све да се привуку инвестиције и нова запошљавања уз све постојеће обавезе и реална буџетска ограничења. Поједини привредници исказали су интересовање да улажу у општину Врбас. Произвођач семена KWS исказао је жељу да у Куцури гради један производни погон у којем би било посла за 20 радника, а у сезони знатно више.

Ако се оствари пројектовани републички буџет уз раст од два одсто и инфлацију од пет одсто, очекујемо да ће се пројектовани општински буџет остварити и омогућити нормално функционисање општине у овој години.

vrbas.net: Какви су планови локалне самоуправе када је реч о започетим пројектима попут изградње спортских сала по селима и позоришта?

Станимировић: Када је реч о спортским салама, хала у Равном Селу је практично завршена и након опремања очекујемо да почетком пролећа буде пуштена у рад. Иста ситуација је и са спортском салом у Савином Селу која ће после опремања почети са радом у марту или априлу. Нажалост, радови на спортској хали у Бачком Добром Пољу, обустављени су већ годину дана и доведен је у питање наставак инвестиције због релације извођач радова – Фонд за капитална улагања. Из сличних разлога, нерегулисаних обавеза извођача радова и Фонда за капитална улагања, нажалост стоје радови и на завршетку зграде позоришта. Локална самоуправа ће учинити све што је у њеној моћи како би утицала на ФКУ и извођаче радова, уз помоћ Културног центра, како би се ове инвестиције привеле крају.

vrbas.net: Који пројекти су планирани за 2013. годину?

Станимировић: Из буџета општине Врбас и Покрајинског секретаријата за здравство, демографију и социјалну политику, ове године очекујемо реализацију пројекта дневног боравка за Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама. Вредност овог пројекта је око 11,5 милиона динара. Такође, до јесени треба да буде завршено реновирање и адаптација простора Музејске збирке у бившој згради СО Врбас. Процењена вредност прве фазе радова је 20 милиона динара. Ови радови финансираће се из буџета општине Врбас и Покрајинског секретаријата за информисање. За обе инвестиције пројекат је готов и техничко – пројектна документација спремна за објављивање јавне набавке за избор извођача радова.

vrbas.net: Радови на изградњи Централног постројења за прераду отпадних вода су настављени. Шта можемо очекивати на том пољу у овој години?

Станимировић: Након неколико месеци застоја, који су изазвани због неусаглашености између техничке подршке ЕУД у Србији и изабраног извођача радова за изградњу линије воде, ових дана су настављени радови. Тренутно се изводе радови на изградњи биолошког базена, а радове изводи конзорцијум OTV и Millenium team који су ангажовани на изградњи линије воде. Извођачи на изградњи линије муља су конзорцијум Actor C.A. и LAD Group који тренутно врше пројектовање линије муља према условима из тендера. Укупна вредност радова која се финансира из средстава ЕУ износи око 13 милиона евра. Изградња Централног постројења за прераду отпадних вода је један од основних предуслова који ће омогућити ремедијацију Великог бачког канала. Паралелно са изградњом ЦППОВ, општина Врбас приступа припреми пројектне документације, пројекте прикључака за кориснике у насељеним местима општине, како би се омогућило њихово прикључивање на изграђену канализациону мрежу, а истовремено обезбедио и довољан капацитет за рад будућег постројења. У току је и размена информација техничке документације са оператерима – индустријом на подручју општине у циљу благовремене припреме прикључења на изграђени магистрални колектор Кула – Врбас. Ових дана у Београду је одржана презентација Twining пројекта који су израдили аустријски стручњаци у области заштите животне средине, а у оквиру пројекта сарадње аустријске и српске владе у области унапређења прописа у области заштите животне средине. На састанку су учествовали представници наше општине и ЈВП “Воде Војводине“, а основни циљ је да се на основу будуће намене канала одреди поступак ремедијације. Ускоро очекујемо презентацију резултата широј јавности и оквирну цену чишћења Великог бачког канала.

vrbas.net: С обзиром на то да је смањен прилив средстава локалним самоуправама од стране Републике, на који начин ће се општина Врбас борити са тим?

Станимировић: У време избора сви се политички такмаци, желећи да придобију гласове, просто такмиче ко ће више истаћи значај децентрализације и улогу локалне самоуправе. Тако смо у предизборне сврхе имали иницијативу за повећање процента учешћа општинских буџета у порезу на зараде, што је и учињено. Та мера дала је наду општинама за веће буџете и довела у велику дубиозу републички буџет. Одмах након избора све оно што су општине на мосту добиле, на ћуприји им је одузето смањивањем или укидањем такси на фирму и још неких изворних прихода. Упркос обећању о смањењу администрације на републичком нивоу, укидањем агенција и смањењем броја извршилаца у државној управи, до тога није дошло. Истовремено се локалне самоуправе уцењују да ће ако не буду смањиле број запослених бити закинуте за трансферна средства. И ко данас треба да плати цех кризе? Локална самоуправа кроз смањење прихода и броја запослених и грађани кроз повећање цена роба и услуга, повећањем ПДВ-а. Да ли је ово поштено?

vrbas.net: Како сте задовољни радом Општинског већа и месних заједница?

Станимировић: Сви чланови Општинског већа труде се да у делокругу своје надлежности, упркос многим тешкоћама, одговоре свакодневним проблемима и изазовима. Приметан је ентузијазам, воља и жеља која је често обрнуто пропорционална материјалним могућностима и законским и другим ограничењима. Сви смо свесни да ће се на крају оцењивати само резултат, а велики резултат у условима опште кризе и рецесије је само нормално функционисање свих система. Што се тиче месних заједница, свих осам су преко својих секретара и савета активно креирали приоритете на својим територијама, решавајући их мање или више успешно у тешким околностима, трудећи се да изађу у сусрет грађанима. Оцена овог настојања биће јасна већ на јесен када нас са локалним изборима очекују и избори за савете месних заједница.

vrbas.net: Какво је тренутно стање у јавним предузећима у општини Врбас?

Станимировић: Стање у јавним предузећима, као уосталом у целој привреди, доста је лоше. Иако је циљ деловања ових предузећа заштита јавног интереса, евидентна је њихова економска неефикасност. Јавна предузећа се у великој мери упркос монополском положају на тржишту не понашају комерцијално, не постоје подстицаји за обарање трошкова и она по свом економском понашању више личе на државну управу, него на самостална предузећа. Због погоршања економске ситуације, пада животног стандарда и реалног пада цена услуга, односно прихода, пословање је у многим случајевима лошије него пре 10, 20 година. Технички системи комуналног предузећа, водовода и грејања су у све горем стању. Поузданост рада све мања, ефективни капацитети опадају, а мањак средстава потребан за реализацију инвестиција у замену је евидентан. Међутим, и у постојећим условима могуће је подићи ефикасност јавних предузећа у економском смислу и подићи ниво услуга на виши ниво. Одговорним односом, бољом наплатом, повећаном контролом и дисциплином унутар самих предузећа резултати могу бити много бољи. Скупштина општине као оснивач помоћи ће у складу са својим могућностима и увидом у жељу самих јавних предузећа да ефикасно послују.

vrbas.net: Како оцењујете сарадњу унутар коалиције која је на власти у нашој општини?

Станимировић: Када је опште добро наше заједнице у првом плану и када се партијски и индивидуални интереси стављају у други план у интересу Скупштине општине, онда ни функционисање коалиције не може бити доведено у питање. Сведоци смо да се у многим општинама врше разна прекомпоновања у строго партијским и личним интересима и да у таквој ситуацији највише трпе локалне самоуправе и грађани. Великом већином, коалиција у Врбасу је сродне социјал – демократске оријентације и то је додатни потив да се боље разумемо и да све одлуке доносимо као тим у најбољем интересу огромне већине грађана. Иако сам на месту председника општине тек непуна два месеца, нисам приметио никаквих дисонантних тонова, а нема разлога да тако не буде и до нових избора на јесен.

vrbas.net: Општину Врбас у овој години очекују локални избори; како ће се то одразити на рад локалне самоуправе?

Станимировић: Пре свега, као одборник Скупштине општине готово 17 година трудио сам се да све ове године искажем поштовање према мишљењима с којима се не слажем, а поготово према критикама опозиције које су биле добронамерне и у циљу ефикаснијег деловања. Ако се политички актери седам или осам месеци пред изборе буду такмичили ко ће понудити боља и ефикаснија решења за рад локалне самоуправе, јавних предузећа и установа и у том циљу промовисали своје политике и кадрове, не обрачунавајући се међусобно на личном плану и ова кампања неће утицати лоше на рад локалне самоуправе. Зато, хајде да све странке у први план ставе планове, програме и кадрове и избори ће бити оно што треба да буду – празник демократије. Локални избори су веома битни и сваки глас је важан. Грађани треба добро да погледају листе, јер у Скупштини општине неће седети ни Вучић, ни Дачић, ни Ђилас, ни било који други лидер већ људи из нашег града које у већини врло добро познају и знају шта од кога могу да очекују.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"